1 Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας (14 Ιουνίου-15 Ιουλίου) είναι το 21ο στην ιστορία της διοργάνωσης και το πρώτο που διεξάγεται σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

2 Είναι επίσης το πρώτο που διεξάγεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία.

3 Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα και εκτείνεται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας. Το Μουντιάλ ωστόσο διεξάγεται μόνο σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες ώρας.

4 Ο πρώτος αγώνας για τα προκριματικά διεξήχθη στις 12 Μαρτίου 2015 ανάμεσα στο Ανατολικό Τιμόρ και στη Μογγολία. Το Ανατολικό Τιμόρ νίκησε με συνολικό σκορ 5-1, αλλά αργότερα η πρόκριση δόθηκε στη Μογγολία γιατί η νικήτρια ομάδα χρησιμοποίησε μη επιλέξιμους παίκτες. Ωστόσο, η απόφαση άργησε τόσο να εκδοθεί ώστε η Μογγολία δεν πρόλαβε να συνεχίσει στους αγώνες.

5 Η Ισλανδία και ο Παναμάς είναι οι δύο πρωτάρες του Μουντιάλ της Ρωσίας.

6 Η απόσταση μεταξύ των ρωσικών πόλεων Καλίνιγκραντ και Εκατερίνμπουργκ οι οποίες φιλοξενούν αγώνες του Μουντιάλ είναι 2.424 χιλιόμετρα.

7 Η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που έχει συμμετάσχει σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις. Εχει κατακτήσει επίσης τα περισσότερα τρόπαια (5).

8 Αν η Γερμανία υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο που κατέκτησε πριν από τέσσερα χρόνια, θα γίνει η πρώτη ομάδα μετά τη Βραζιλία (1958, 1962) που θα έχει πετύχει κάτι αντίστοιχο.

9 Η Γερμανία έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (18 το 2014, 16 το 2010 και 14 το 2006).

10 Ο Ρώσος Ολεγκ Σαλένκο είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σημειώσει πέντε γκολ σε έναν αγώνα (εναντίον του Καμερούν το 1994).

11 Περίπου 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν έστω και για ένα λεπτό το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

12 Ο Γερμανός Τόμας Μίλερ είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία παίκτης του Μουντιάλ με 10 γκολ.

13 Ολες οι νικήτριες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχαν προπονητή με την ίδια εθνικότητα.

14 Στη μετασοβιετική εποχή η Ρωσία δεν έχει καταφέρει ποτέ να συνεχίσει πέρα από τη φάση των ομίλων.

15 Η Νιγηρία θα συμμετάσχει για έκτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση για αφρικανική ομάδα.

16 Το αντίστοιχο ρεκόρ στην Ασία κατέχει η Νότια Κορέα με τη δέκατη πρόκρισή της στα τελικά.

17 Τα οκτώ τελευταία γκολ του Βελγίου στα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα σημειώθηκαν μετά το 70ό λεπτό.

18 Το Ιράν προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις.

19 Η Ισλανδία είναι η μικρότερη πληθυσμιακά χώρα (μόλις 330.000 κάτοικοι) που συμμετέχει σε Μουντιάλ.

20Ο ήχος που παράγουν οι Ισλανδοί με τα χέρια και τις κραυγές τους αναμένεται να γίνει μόδα στα ρωσικά γήπεδα.

21 Το 20% του πληθυσμού της Ισλανδίας (66.000 άνθρωποι) υπέβαλε αιτήσεις για να αγοράσει εισιτήρια για τη διοργάνωση.

22 Η Ιταλία απέτυχε να προκριθεί σε Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1958.

23 Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Sports πλήρωσε 400 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσει τη μετάδοση των αγώνων του Μουντιάλ, αλλά η αμερικανική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά μετά το 1986.

24 Το παράδοξο είναι πως ενώ οι Αμερικανοί δεν θα εκπροσωπηθούν από την εθνική τους ομάδα έχουν αγοράσει τα περισσότερα εισιτήρια μεταξύ των ξένων φιλάθλων: 88.825.

25 Το στάδιο Λουζνικί της Μόσχας που φιλοξένησε την Πέμπτη το εναρκτήριο παιχνίδι ανάμεσα στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία ενώ αποτελεί και την έδρα του τελικού της 15ης Ιουλίου είχε φιλοξενήσει επίσης τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008 ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γ. και στην Τσέλσι.

26 Το εναρκτήριο παιχνίδι έγραψε ιστορία, καθώς για πρώτη φορά οι συμμετέχουσες (Ρωσία και Σαουδική Αραβία) είχαν τη χειρότερη θέση στο ranking της FIFA μεταξύ των 32 φιναλίστ.

27 Στο Στάδιο Εκατερίνμπουργκ κατασκευάστηκε μια εξέδρα που βγαίνει εκτός σταδίου προκειμένου να πληροί τις προδιαγραφές της FIFA που απαιτεί γήπεδα χωρητικότητας τουλάχιστον 35.000 θεατών.

28 Ο πρόεδρος του Παναμά ανακήρυξε την ημέρα που προκρίθηκε η Εθνική ομάδα στο Μουντιάλ (11η Οκτωβρίου) εθνική εορτή. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν προκριθεί στον επόμενο γύρο.

29 Το Στάδιο του Σότσι (Ολυμπιακό Στάδιο Φιστ) θα γίνει μόλις το δεύτερο στην ιστορία των αγώνων που θα έχει φιλοξενήσει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (το 2014) και αγώνες του Μουντιάλ. Το μοναδικό μέχρι σήμερα ήταν το Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνο.

30 Οι διαιτητές θα έχουν δικαίωμα να σταματούν προσωρινά ή να διακόπτουν τον αγώνα αν ακούγονται ρατσιστικά συνθήματα.

31 Επιλέχθηκαν 17.000 εθελοντές (2.000 παραπάνω απ’ ό,τι στη Βραζιλία), ενώ υποβλήθηκαν 176.000 αιτήσεις. Το 64% των εθελοντών είναι γυναίκες. Μεταξύ όσων προσφέρουν υπηρεσίες εθελοντικά συμπεριλαμβάνονται ένας καπετάνιος τάνκερ πετρελαιοφόρου και ένας Νεοζηλανδός που ταξίδεψε 16.000 χιλιόμετρα από τη χώρα του.

32 ένας κουφός γάτος, ο Αχιλλέας, που ζει σε ένα μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, θα προβλέπει τα αποτελέσματα των αγώνων μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, όπου προέβλεψε όλους –πλην ενός –τους νικητές.

33 Για επιδρομή ακρίδων έχει προειδοποιήσει το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας.

34 Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 85 και 892 ευρώ για τον τελικό. Οι ρώσοι πολίτες μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια σε χαμηλότερες τιμές, οι οποίες ξεκινούν από τα 19 ευρώ. Σε σχέση με ό,τι ίσχυε στη Βραζιλία, οι τιμές είναι υψηλότερες, αφού πριν από τέσσερα χρόνια το φθηνότερο εισιτήριο κόστιζε 69 ευρώ και το ακριβότερο 730 ευρώ.

35 Το Παγκόσμιο Κύπελλο κόστισε στη Ρωσία 13,2 δισ. δολάρια και είναι το ακριβότερο στην ιστορία της διοργάνωσης.

36 Οι αγώνες διεξάγονται σε 12 γήπεδα και 11 πόλεις (τα δύο στη Μόσχα). Τα εννέα γήπεδα κατασκευάστηκαν ειδικά για το Μουντιάλ.

37 Στην πρώτη διοργάνωση, στην Ουρουγουάη το 1930, όλα τα παιχνίδια διεξήχθησαν σε μία πόλη, το Μοντεβιδέο.

38 Η Γερμανία και η Ισπανία είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν καταφέρει να νικήσουν και στους δέκα προκριματικούς αγώνες. Πρώτη το πέτυχε η Ισπανία για το Μουντιάλ του 2010 και στη συνέχεια η Μάνσαφτ στην εφετινή διοργάνωση.

39 Η νικήτρια ομάδα του Μουντιάλ θα πάρει μπόνους 38 εκατ. δολάρια. Η φιναλίστ θα παρηγορηθεί με 28 εκατ. δολάρια. Κάθε ομάδα που θα περάσει από τους ομίλους θα λάβει 8 εκατ. δολάρια. Συνολικά, κάθε φιναλίστ θα λάβει μπόνους αυξημένα κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση.

40 Αν η Γερμανία κατακτήσει το Μουντιάλ, κάθε παίκτης της θα λάβει μπόνους 350.000 ευρώ. Η σερβική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μπόνους 10 εκατ. ευρώ στους διεθνείς της χώρας αν φέρουν το Κύπελλο στο Βελιγράδι.

41 Το πριμ για τους Ισπανούς στην περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου θα είναι 825.000 ευρώ. Το 2010, όταν κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθένας από τους παίκτες έλαβε από 600.000 ευρώ.

42 Το VAR χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι διαιτητές μπορούν να προσφεύγουν στη βοήθειά του μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις: ύστερα από επίτευξη γκολ, για πέναλτι, για αποβολές και αν έχουν κάνει λάθος στην ταυτότητα του παίκτη που πρέπει να τιμωρηθεί.

43 Πρόσβαση στο βίντεο έχουν και οι γιατροί των ομάδων για να βελτιώσουν την ασφάλεια των παικτών.

44 Επιτρέπεται η χρήση τέταρτης αλλαγής στα παιχνίδια που θα οδηγούνται στην παράταση.

45 Από τα ζευγαρώματα των νοκ άουτ αγώνων είναι πολύ πιθανό η Αργεντινή του Μέσι και η Πορτογαλία του Ρονάλντο να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμα και στον τελικό του Μουντιάλ. Ο προπονητής του Ιράν Κάρλος Κεϊρός πρότεινε να μην επιτραπεί στον Μέσι να αγωνιστεί γιατί είναι… εξωγήινος.

46 Αυτό θα είναι πιθανότατα το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο για αρκετούς σπουδαίους άσους για τους οποίους έχουν περάσει πια τα χρόνια. Ανάμεσά τους είναι οι Ινιέστα (33), Λουίς Σουάρες (31), Τιάγκο Σίλβα (33), Φαλκάο (32) και Μόντριτς (32).

47 Η εμφάνιση της Εθνικής Νιγηρίας σπάει τα ρεκόρ στις πωλήσεις. Η Nike είχε δεχθεί 3.000.000 προπαραγγελίες άμα τη εμφανίσει της.

48 Επίσημη μπάλα του τουρνουά θα είναι η «Telstar 18», η οποία πέρασε με επιτυχία τα πιο σκληρά τεστ δοκιμασίας σε ειδικό εργαστήριο στην Ελβετία.

49 Ο τερματοφύλακας της Ισλανδίας Θορ Χάλντορσον είναι ο πιο διάσημος σκηνοθέτης στη χώρα του. Είχε γράψει επίσης τη μουσική για το τραγούδι της Eurovision με το οποίο εκπροσωπήθηκε η Ισλανδία το 2012.

50 Και τα 27 γκολ που έχει πετύχει η Δανία σε Μουντιάλ έχουν σημειωθεί μέσα από την περιοχή.

51 Στην περίπτωση του Μαρόκου, κανένα από τα 12 γκολ που έχει πετύχει σε προηγούμενα Μουντιάλ δεν προήλθε από στημένη φάση.

52 Περισσότεροι από 100.000 άνδρες της αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών έχουν αναλάβει την ασφάλεια των αγώνων στη Ρωσία.

53 Η ρωσική κυβέρνηση δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια για να απαλλαγεί από τα αδέσποτα σκυλιά. Το Radio Free Europe/Radio Liberty μετέδωσε πως για κάθε νεκρό ζώο πλήρωσε από 107 ως 142 δολάρια.

54 Μετά το αμαρντίλο που χρησιμοποίησαν οι Βραζιλιάνοι για μασκότ, έρχεται ο λύκος, στον οποίο οι Ρώσοι έδωσαν το όνομα Ζαμπιβάκα (Σκόρερ).

55 Περίπου 1 εκατομμύριο φίλαθλοι αναμένεται να επισκεφθούν τη Ρωσία στη διάρκεια των αγώνων. Από την Κίνα οι επισκέπτες θα φτάσουν τους 100.000.

56 Οι δύο προηγούμενες νικήτριες του Μουντιάλ, η Ιταλία και η Ισπανία, αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο στην προσπάθειά τους να τον υπερασπιστούν.

57 Τη Χρυσή Μπάλα που απονέμεται στον κορυφαίο παίκτη της διοργάνωσης την έχουν κατακτήσει μόνο επιθετικοί, εκτός δύο περιπτώσεων. Το 1930, στην πρώτη διοργάνωση το βραβείο παρέλαβε ο αμυντικός της διοργανώτριας και νικήτριας Ουρουγουάης Χοσέ Νασάζι και το 2002 ο τερματοφύλακας της Γερμανίας Ολιβερ Καν.

58 Γερμανία και Σουηδία είχαν βρεθεί ξανά στον ίδιο όμιλο στη διοργάνωση του 1958. Οι Σουηδοί είχαν νικήσει με 3-1 και το αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις των σουηδικών αυτοκινήτων στη Γερμανία να καταρρεύσουν και να αποσυρθεί ένα δημοφιλές σουηδικό πιάτο από τα μενού των εστιατορίων.

59 Η συνολική αξία των ρόστερ των 32 φιναλίστ είναι 10,47 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt.com. Η ακριβότερη ομάδα είναι η γαλλική με αξία 1,08 δισ. ευρώ και ακολουθούν η βραζιλιάνικη με 1,03 δισ. ευρώ και η ισπανική με 810 εκατ. ευρώ. Την πιο φθηνή ομάδα τη διαθέτει ο Παναμάς με αξία 8,43 εκατ. ευρώ.

60 Ακριβότεροι παίκτες είναι ο Νεϊμάρ και ο Μέσι με την αξία τους να αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ και ακολουθούν ο Χάρι Κέιν, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο Μο Σάλαχ με 150 εκατ. ευρώ.

61 Το ακριβότερο παιχνίδι στη φάση των ομίλων είναι η αναμέτρηση της Αγγλίας με το Βέλγιο. Η αξία των δύο ρόστερ είναι 1,628 δισ. ευρώ.

62 Η Ινδία προκρίθηκε για τα τελικά του Μουντιάλ το 1950 αλλά αποσύρθηκε γιατί η FIFA δεν επέτρεψε στους παίκτες της να αγωνιστούν ξυπόλυτοι. Εκτοτε η Ινδία δεν κατάφερε ξανά να φτάσει μέχρι τα τελικά.

63 Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο οι αναπληρωματικοί πέτυχαν 32 γκολ, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στη διοργάνωση.

64 Σύμφωνα με το αρχείο της Google από το 2004 ο μέσος όρος αναζητήσεων της Κιμ Καρντάσιαν είναι το ίδιο υψηλός όπως με το Παγκόσμιο Κύπελλο.

65 Ο Γάλλος Ζιστ Φοντέν διατηρεί το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε μία διοργάνωση (13 το 1958).

66 Οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν την Καζάν Αρένα έχουν σχεδιάσει επίσης το Γουέμπλεϊ και το Εμιρέιτς.

67 Το παιχνίδι στο οποίο σημειώθηκε το μεγαλύτερο συνολικό σκορ είναι η αναμέτρηση Αυστρία-Ελβετία 7-5, το 1954. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 5-4.

68 Στην ίδια διοργάνωση σημειώθηκαν οκτώ χατ τρικ. Ούτε λόγος για άμυνα.

69 Εννέα μήνες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική, αυξήθηκαν οι γεννήσεις. Το ίδιο είχε συμβεί και στη Γερμανία όταν φιλοξένησε τη διοργάνωση το 2006 – σε κάποιες περιοχές το ποσοστό των γεννήσεων αυξήθηκε κατά 30%.

70 Μετά την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η FIFA ανταλλάσσει το αυθεντικό με ένα φθηνότερο αντίγραφο.

71 Μόνο οι αρχηγοί κρατών και οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν το δικαίωμα να αγγίζουν το τρόπαιο.

72 Το 2038, δηλαδή ύστερα από έξι Παγκόσμια Κύπελλα, αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχον τρόπαιο η FIFA. Ο λόγος: δεν θα υπάρχει επαρκής χώρος για να χαραχθούν πάνω του επιπλέον ονόματα νικητών.

73Η Γερμανία έχει τερματίσει τις περισσότερες φορές στο Τοπ 2 (8), στο Τοπ 3 (12), στο Τοπ 4 (13) και στο Τοπ οκτώ (17).

74 Το Μεξικό έχει προκριθεί τις περισσότερες φορές (16) στα τελικά, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο.

75 Η Ζιμπάμπουε θα συμμετείχε στα προκριματικά της αφρικανικής συνομοσπονδίας αλλά αποβλήθηκε λόγω μη αποπληρωμής χρέους προς τον προπονητή της.

76 Οσον αφορά την Ινδονησία συμμετείχε στον έκτο προκριματικό όμιλο της Ασίας αλλά αποβλήθηκε λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων.

77 Η αγγλική διαιτησία είναι απούσα από το Μουντιάλ.

78 Το Περού επιστρέφει σε Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από 36 χρόνια – η μεγαλύτερη απουσία για τις ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

79 Το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι το τέταρτο για τον προπονητή της Ουρουγουάης Οσκαρ Ταμπάρες.

80 Από το 1986 η ομάδα που κατακτά τον τίτλο έχει τερματίσει προηγουμένως πρώτη στον όμιλό της.

81 Ολες οι προηγούμενες διοργανώτριες, πλην της Νοτίου Αφρικής το 2010, κατάφεραν να περάσουν από τον πρώτο γύρο. Στο 30% των περιπτώσεων (6 στα 20) η διοργανώτρια κατέκτησε το τρόπαιο. Η τελευταία που το πέτυχε ήταν η Γαλλία το 1998.

82 Οι νικήτριες σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα προέρχονται είτε από την Ευρώπη (11) είτε από τη Λατινική Αμερική (9).

83 Μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις μια ομάδα νίκησε σε όλα τα παιχνίδια στο Μουντιάλ: η Ουρουγουάη το 1930, η Ιταλία το 1938 και η Βραζιλία το 1970 και το 2002.

84 Η Πορτογαλία φιλοδοξεί να γίνει η τέταρτη ομάδα που θα κατακτήσει συνεχόμενα το Euro και το Μουντιάλ ή αντίστροφα. Εχουν προηγηθεί η Δυτική Γερμανία (Euro 1972, Μουντιάλ 1974), η Γαλλία (Μουντιάλ 1998, Euro 2000) και η Ισπανία (Euro 2008, Μουντιάλ 2010, Euro 2012).

85 Η Βραζιλία έχει τις περισσότερες κόκκινες κάρτες στη διοργάνωση: 11. Ακολουθούν η Αργεντινή με 10 και η Ουρουγουάη με 9. Λατινοαμερικάνικο πάθος.

86 Από τους 736 ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι 82 έχουν γεννηθεί σε διαφορετικές από τις χώρες που εκπροσωπούν. Οι 17 από αυτούς φορούν τα χρώματα του Μαρόκου.

87 Ο τελευταίος παίκτης που πέτυχε 10 γκολ σε ένα Μουντιάλ ήταν ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ το 1970.

88 Ο Μίροσλαβ Κλόζε, ο Πελέ και ο Ούβε Ζέελερ είναι οι μόνοι παίκτες που έχουν σκοράρει σε τέσσερα Μουντιάλ.

89 Ο Χέλμουτ Σεν είναι ο προπονητής με τα περισσότερα παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο: 25. Ολα ως προπονητής της Γερμανίας.

90 Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο παίκτης που συμμετείχε στα περισσότερα γκολ στην προκριματική φάση: 18. Πέτυχε 15 γκολ και είχε τρεις ασίστ.

91 Αυτή είναι η προτελευταία διοργάνωση με 32 φιναλίστ. Από το Μουντιάλ του 2026 το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξάγεται με 48 ομάδες.

92 Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος μεταξύ των 32 που θα συμμετάσχουν στο Μουντιάλ. Ο Λεβ εισπράττει 3,85 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην αντίπερα όχθη, ο προπονητής με τη μικρότερη αμοιβή είναι ο Οσκαρ Ραμίρες της Κόστα Ρίκα.

93 Το 11% των Ρώσων πιστεύει πως η Εθνική τους ομάδα θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Υπάρχει όμως και ένα 19% που θεωρεί πως η Ρωσία δεν θα καταφέρει να προκριθεί από τους ομίλους.

94 Για κάθε νίκη οι ρώσοι διεθνείς θα παίρνουν μπόνους 15.000 ευρώ και για κάθε ισοπαλία 7.500 ευρώ.

95 Το 75% των παικτών που Μουντιάλ 2018 ανήκει σε ευρωπαϊκές ομάδες.

96 Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε σε 1.800 άγγλους χούλιγκαν να ταξιδέψουν στη Ρωσία ή σε γειτονικές χώρες στη διάρκεια του Μουντιάλ.

97 Μόνο ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ και ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο ως ποδοσφαιριστές όσο και ως προπονητές των εθνικών τους ομάδων.

98 Η Αγγλία δεν έχει νικήσει ποτέ αγώνα από τα 11 μέτρα σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Εχει αποτύχει το 1990, το 1998 και το 2006. Αντίθετα η Γερμανία είναι ανίκητη στα πέναλτι (1982, 1986, 1990, 2006).

99 Ο Οτο Ρεχάγκελ ήταν 71 ετών και 317 ημερών όταν κοουτσάρισε την Ελλάδα στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, εναντίον της Αργεντινής. Ο Γερμανός είναι ο γηραιότερος προπονητής στην ιστορία της διοργάνωσης.

100 Στα 6,12 δισ. δολάρια εκτιμώνται τα έσοδα της FIFA από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, που αποτελούν ποσό ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.