Μέσα σε κλίμα βαθιάς πολιτικής πόλωσης όπου ουσιαστικά γίνεται η εισαγωγή σε ένα κολασμένο προεκλογικό εξάμηνο, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επό της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Η σύγκρουση για τη συμφωνία με τα Σκόπια φέρνει τα πάνω – κάτω σε όλα τα κόμματα καθώς αποκαλύπτονται και οι αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό τους καθώς και δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μάθουν τι ακριβώς προβλέπει αυτή η συμφωνία για το Μακεδονικό.

Το επόμενο διήμερο αναμένεται να είναι «καυτό» μιας και τόσο ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί ότι θα μιλήσει… με διευθύνσεις και ονόματα όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα καταγγείλει τις μεθοδεύσεις για να «ξεπουληθεί» το όνομα, η γλώσσα και η ιθαγένεια για τη Μακεδονία.

 Την ίδια στιγμή οι Παμμακεδονικές οργανώσεις καλούν τον κόσμο από σήμερα κιόλας να κατέβουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της συμφωνίας στο Σύνταγμα κι όχι μόνο.

Προετοιμάζεται ήδη μεγάλη κινητοποίηση και στις Πρέσπες όπου θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών για την κύρωση της Το πολιτικό κλίμα έχει φορτιστεί επικίνδυνα και στη Βουλή κυριαρχούσε από τη μια πλευρά, η κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ότι «πουλάει κάλπικο υπερπατριωτισμό» και από την άλλη το κατηγορώ της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εθνική μειοδοσία» του Πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος. Οι νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που επιβεβαιώθηκαν με τα προαπαιτούμενα κάνουν ακόμη πιο βαριά την πολιτική ατμόσφαιρα.

Συμμαχίες

Παράλληλα, η συμφωνία δημιουργεί νέα δεδομένα και στο πολιτικό σύστημα καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν άλλες κοινοβουλευτικές και κομματικές συμμαχίες, τις οποίες προσδοκά η κυβέρνηση, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες που διαπερνούν οριζόντια τόσο τη συγκυβέρνηση (δηλ. τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής. Το πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύει στην πόλωση και ο Αλέξης Τσίπρας με άλλοθι και την πρόταση δυσπιστίας απειλεί ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις τον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο εμφανίζει ως «όμηρο» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Από το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλεται ότι θα υπάρξει σωρεία αποκαλύψεων για τις παραχωρήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στο ονοματολογικό και λένε χαρακτηριστικά ότι ο Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί με την οικογενειακή του ιστορία. Επίσης, ο Τσίπρας με φόντο τη συζήτηση στη Βουλή και θεωρώντας ότι θα εξέλθει ενισχυμένος με την καταψήφιση της πρότασης της ΝΔ, θα αναδείξει περισσότερο τις διαχωριστικές γραμμές, καθώς η στρατηγική του για την επόμενη μέρα είναι να εμφανιστεί όσο πιο έντονα γίνεται το δίπολο μεταξύ προόδου και συντήρησης και να αξιοποιήσει τις εσωτερικές διαφωνίες στο Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία.

Στην τελική ευθεία για το τέλος του τρίτου Μνημονίου και με δεδομένο ότι δεν υφίσταται πλέον η διαχωριστική γραμμή πάνω στην οποία έγιναν οι κυριότερες πολιτικές μάχες της τελευταίας οκταετίας, ο Πρωθυπουργός επιλέγει να ορίσει ως γραμμή αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση το δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» και «πρόοδος – συντήρηση». Βέβαια, οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου προσκρούουν στους ΑΝΕΛ που είναι αρνητικοί στη συμφωνία, αλλά καταψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας και εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Θα τα πούμε όλα με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και το ποιος έχασε, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και τα σύμβολά της και ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα Μακεδονία για εσωτερική χρήση. Ολα θα τα πούμε! Δεν πρόκειται να γλιτώσετε!..», απειλούσε χθες ο κκ. Τσίπρας, δίνοντας και το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής στην τριήμερη αναμέτρηση στη Βουλή και ενισχύοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει στην κατοχή της διπλωματικά έγγραφα από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Τι θα κάνει η ΝΔ

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολλά σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, θέλοντας να ενισχύσει το μήνυμά του για «εθνική υποχώρηση» και «υποθήκευση» του μέλλοντος της Ελλάδας από την κυβέρνηση. «Εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς λέτε ναι» είπε χθες στη Βουλή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει το επιχείρημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε άλλη στρατηγική στο Βουκουρέστι το 2008 και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το κυβερνητικό θεώρημα πως η τωρινή συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή προ δεκαετίας. Μάλιστα, από την Πειραιώς δίνουν μεγάλη έμφαση και στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε την πρόταση δυσπιστίας με την υπογραφή του στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο καταγράφονται και οι ενστάσεις της ΝΔ για τη συμφωνία.

Το ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έντονη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με την τελική του τοποθέτηση για τη συμφωνία. Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η παραμονή Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Όμως στο παρά πέντε αποφεύχθηκε χθες το διαζύγιο Φ. Γεννηματά – Στ. Θεοδωράκη κάτι που θα γίνει πιθανότατα αν το Ποτάμι ψηφίσει τη συμφωνία και το ΚΙΝΑΛ όχι.