«Βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτήρισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την μομφή του οριστικά και αμετάκλητα και σε αυτή την κυβέρνηση και σε οποιαδήποτε κυβέρνηση τον ματώνει πότε με τα σκληρά μέτρα σαν αυτά που ψήφισε την Πέμπτη η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και πότε βάζοντάς τον να συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολεμοκάπηλους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Μιλώντας, επί της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αυτή η πρόταση αποπροσανατολίζει τον λαό από το πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα που έχει η επικείμενη συμφωνία Αλ. Τσίπρα-Ζ. Ζάεφ. Και σημείωσε ότι η ΝΔ στοχεύει κυρίως να στριμώξει τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες με το βλέμμα της στραμμένο στο ποσοστό των πρώην νεοδημοκρατών ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, ενώ από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ «αξιοποιώντας την πάσα της ΝΔ, στοχεύει κυρίως στο να στριμώξει το Κίνημα Αλλαγής, την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη», επιδιώκοντας μια προσέγγιση ώστε να διευρύνει «την ήδη ισχνή και σαθρή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία έχει -όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός- ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο αυτό, αν ισχύουν ότι βρίσκονται στο τέλος των μνημονίων, πάνω στα οποία είχε κτιστεί η ετερόκλητη όπως την αποκαλούν και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι αμφότεροι είναι «στην ίδια γραμμή του «γιες μεν» απέναντι στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΣΕΒ, την εγχώρια και ξένη πλουτοκρατία» και γι΄ αυτό αναζητούν διαφοροποιήσεις σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα.

Κατηγόρησε, επιπλέον, τον πρωθυπουργό ότι ανοίγει το δρόμο μετατροπής της Ελλάδας σε μεγάλο στρατιωτικό στόχο σε περίπτωση γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενώ ήδη μετατρέπει την χώρα σε μεγάλο στρατιωτικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Και ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και FYROM επιτεύχθηκε με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και υπογράφηκε με βάση τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισαν αυτοί οι οργανισμοί, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια.