Ο κουφός γάτος του Μουσείου Ερμιτάζ, ο Αχιλλέας, έκανε την πρώτη πρόβλεψη του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου που κάνει σέντρα σήμερα στο Στάδιο Λουζνικί της Μόσχας με αντιπάλους τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Ο επίσημος «μάντης» του τουρνουά και γνήσιος απόγονος του «προέδρου» των γάτων του μουσείου της Αγίας Πετρούπολης, Βαλέν Ντελαμότα, έδειξε νίκη της Ρωσίας, ανεβάζοντας στα ύψη την αισιοδοξία των διοργανωτών.

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου που θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 3 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος προτρέπει τους συμπατριώτες του να προσευχηθούν για την εθνική τους ομάδα, από την απόδοση της οποίας εξαρτάται και η θετική επίδραση που θα έχει η διοργάνωση στον ρωσικό λαό.

«Ελπίζω αυτό το σπουδαίο γεγονός να επιτύχει και να έχει θετική επίδραση στον λαό. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας. Είναι θέμα αναμονής και προσευχής για να γίνουν όλα σωστά και με αξιοπρέπεια και φυσικά περιμένουμε μία καλή εμφάνιση από τους παίκτες μας».

Το θέμα της «αξιοπρέπειας» για την εμφάνιση της Εθνικής Ρωσίας είχε θίξει τις προηγούμενες ημέρες και ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας την αναγκαιότητα οι παίκτες «να παλεύουν μέχρι το τέλος».

Οι λόγοι ανησυχίας του προέδρου, του Πατριάρχη Κύριλλου αλλά και του βρετανού τραγουδιστή Ρόμπι Γουίλιαμς που θα τραγουδήσει στην τελετή έναρξης και προέτρεψε επίσης τους Ρώσους να προσευχηθούν για την ομάδα τους είναι προφανείς: εμφανίζεται πολύ αδύναμη αγωνιστικά, το 2018 δεν έχει πετύχει νίκη, ενώ γράφει ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως διοργανώτρια με τη χαμηλότερη θέση στο ranking της FIFA –νούμερο 70. Ακόμα και η Σαουδική Αραβία βρίσκεται τρεις θέσεις πιο πάνω.

Τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του για το Μουντιάλ έστειλε και ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός φίλος του αθλήματος και θαυμαστής του συμπατριώτη του Μέσι.

To μήνυμα Πούτιν

Στη σημερινή ημίωρη τελετή έναρξης που θα ξεκινήσει στις 17.30 και στη συνέχεια στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα δώσει το «παρών» ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος παραβρέθηκε στην 68η σύνοδο της Ολομέλειας της FIFA και στο μήνυμά του τόνισε πως η διοργάνωση θα αλλάξει την εικόνα της Ρωσίας.

«Μαζί εφαρμόσαμε όλες τις δυνάμεις ώστε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού να υλοποιηθεί στο ανώτατο επίπεδο και να μείνει αξέχαστο για όλους αυτούς που θα συμμετάσχουν, είτε είναι παίκτες είτε όχι, φίλαθλοι στα στάδια και τηλεθεατές. Εγγυόμαστε τη μέγιστη άνεση. Για να φτάσουμε εδώ ήταν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι αλλά τα καταφέραμε σαν μια σπουδαία ομάδα».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε, όχι τυχαία, στο ζήτημα της πολιτικής και του αθλητισμού, τονίζοντας πως αυτά τα δύο δεν πρέπει να συγχέονται. «Η Ρωσία είναι πάντοτε προσηλωμένη στην αρχή πως ο αθλητισμός πρέπει να μένει εκτός πολιτικής και ευχαριστούμε τη FIFA που έχει την ίδια προσέγγιση».

Ενώ έλεγε αυτά ο ρώσος πρόεδρος, γινόταν γνωστό πως ο υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού της Ουκρανίας Ιγκορ Ζντάνοφ με επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του των χωρών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ζητά να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση σε πολιτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα το γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hedbo» κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλό του σκίτσο που απεικονίζει τον Πούτιν πάνω σε ένα τανκ που σημαδεύει ένα τερματοφύλακα. Στην προαναγγελία του τεύχους, οι υπεύθυνοι του περιοδικού έγραψαν στο Twitter: «Το Μουντιάλ στη Ρωσία: μια κωμικοτραγωδία στα χωριά Ποτέμκιν».

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως υπάρχει και ο πραγματικός πρωταγωνιστής, το ποδόσφαιρο.

Οπως είπε και ο Πατριάρχης Κύριλλος, για ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο χρειάζεται μία καλή ομάδα από τους διοργανωτές. Το τελευταίο παιχνίδι στο οποίο νίκησε η Ρωσία ήταν τον Οκτώβριο του 2017 με αντίπαλο τη Νότια Κορέα (2017). Οι Ρώσοι θέλουν να αποφύγουν να γίνουν η δεύτερη ομάδα, μετά τη Νότια Αφρική, που θα αποκλειστεί ως διοργανώτρια από τον πρώτο γύρο. Απέναντί τους θα βρεθούν οι παίκτες της Σαουδικής Αραβίας οι οποίοι, παρά το Ραμαζάνι, όλοι πλην τεσσάρων τρώνε κανονικά.

Το βλέμματα στο VAR

Τα φώτα όλα θα στραφούν φυσικά πάνω στον Αργεντινό Νέστορ Πιτάνα που επιλέχτηκε να διευθύνει το ματς και τη συνεργασία του με το VAR που θα κάνει ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο διευθυντής διαιτησίας της FIFA Μάσιμο Μπουσάκα είπε πως το σύστημα δεν είναι τέλειο και το παρομοίασε με ομάδα που συμμετέχει στο Μουντιάλ. «Καμία ομάδα δεν φτάνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο τέλεια, το ίδιο ισχύει και για μας. Ξέρουμε πως πρέπει να βελτιωθούμε».

Ο αρχιδιαιτητής της FIFA Πιερλουίτζι Κολίνα είπε πως οι διαιτητές που θα βρίσκονται μπροστά στις οθόνες θα φορούν τις ίδιες στολές με τους συναδέλφους τους στον αγωνιστικό χώρο γιατί ιδρώνουν το ίδιο από το στρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ανοίξει ένα μικρό κορίτσι με σύνδρομο Ντάουν συνοδεύοντας στον αγωνιστικό χώρο τους αρχηγούς των δύο ομάδων.