Η κοινή υποψηφιότητα Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Μεξικού κέρδισε τη μάχη με το Μαρόκο και οι τρεις χώρες ανέλαβαν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2026.

Ο φάκελος της κοινής υποψηφιότητας πήρε 134 ψήφους έναντι 65 του Μαρόκου και έτσι θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα Μουντιάλ θα διοργανωθεί από τρεις χώρες. Θυμίζουμε ότι η μοναδική έως τώρα συνδιοργάνωση ήταν το 2002, στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Οι ηγέτες των τριών χωρών χαιρέτισαν την ανάληψη της διοργάνωσης, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να σημειώνει στο Twitter: «Οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς μόλις πήραν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Συγχαρητήρια, έγινε πολύ σκληρή δουλειά».

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο αναφέρθηκε στην ενότητα των τριών χωρών, παρά την κρίση που περνούν οι σχέσεις τους. «Οχι μόνο οι λαοί και οι οικογένειές μας, όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι, αλλά και το ποδόσφαιρο ξέρει ότι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό είναι βαθύτατα ενωμένα» σημείωσε στα social media.

Τέλος, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την απόφαση της FIFA «καλή είδηση», προσθέτοντας ότι η διοργάνωση θα είναι «φανταστική».

Σε αυτή την ψηφοφορία σημαντικό ζήτημα ήταν, όπως πάντα, το οικονομικό. Η τριπλή υποψηφιότητα υποσχέθηκε ότι η διοργάνωση θα έχει έσοδα 11 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με αυτήν του Μαρόκου που εγγυήθηκε λιγότερα από τα μισά (5 δισ.).    

Η πρώτη με 48 ομάδες

Η διοργάνωση του 2026 θα είναι η πρώτη με 48 ομάδες. Από τα 80 παιχνίδια, δέκα θα διεξαχθούν στον Καναδά, άλλα τόσα στο Μεξικό και τα υπόλοιπα εξήντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τελικός θα φιλοξενηθεί στο MetLife Stadium του Νιου Τζέρσεϊ, έδρα των ομάδων Νιου Γιορκ Τζάιαντς και Νιου Γιορκ Τζετς του NFL.

Θυμίζουμε ότι το Μεξικό διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1970 και το 1986, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν το Μουντιάλ το 1994. Η μοναδική διοργάνωση της FIFA που έχει φιλοξενήσει ο Καναδάς ήταν το Παγκόσμιο των γυναικών, το 2015.

«Ευχαριστούμε που μας εμπιστευτήκατε τη διοργάνωση του 2026. Το ποδόσφαιρο είναι ο μοναδικός νικητής από αυτή την απόφαση» είπε ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδίας Κάρλος Κορντιέρο, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι το συνολικό κέρδος μπορεί να αγγίξει τα 14 δισ. δολάρια.