Για το θέμα του Ογκνιέν Βράνιες, πέρα από τη θέση της διοίκησης της ΑΕΚ, υπάρχει και εκείνη του προπονητή. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις εξελίξεις με τον βόσνιο αμυντικό και, όπως πληροφορούμαι, έχει συγκεκριμένη θέση για το όλο ζήτημα.

Ο έλληνας τεχνικός πιστεύει στις δυνατότητες του διεθνούς στόπερ, ωστόσο εκτιμά πως εφόσον δοθεί στην ΑΕΚ ένα ικανοποιητικό ποσό, μπορεί σχετικά εύκολα να βρεθεί ισάξιος ή και καλύτερος αντικαταστάτης του. Αφήστε που αυτός θα αποτελεί και καθαρά δική του επιλογή. Γι’ αυτό και ο Ουζουνίδης κάθε άλλο παρά αρνητικός είναι στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Βράνιες. Δεν πρέπει μάλιστα να λησμονούμε, μεταξύ άλλων, πως ο παίκτης είναι γνωστός και για τον προβληματικό χαρακτήρα του. Κοινώς, ανά πάσα στιγμή μπορεί να χύσει την καρδάρα με το γάλα!

Το μεγάλο «γιατί»

Χθες το πρωί στη Μητρόπολη. Η ώρα λίγο μετά τις 11, αλλά ο κόσμος αρκετός. Το τελευταίο αντίο στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Το πιο μεγάλο πηγαδάκι που προέκυψε ήταν αυτό με οπαδούς του Παναθηναϊκού, νεαρούς στην πλειονότητά τους, να ακούνε με ενδιαφέρον έκδηλο ιστορίες από κάποιον μεγαλύτερο. Πάνω από 80 ετών ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε, όπως έδειξε, αρκετά. Τι άκουσε πηγή της στήλης; «Λίγα μόνο στοιχεία θα σας πω για τον Παύλο. Ενιωσε μεγάλη πίκρα όταν δεν πήρε την ΠΑΕ. Γιατί αυτή ήθελε, το ποδόσφαιρο. Ως διέξοδος και μόνο προέκυψε το μπάσκετ και για το συγκεκριμένο άθλημα δεν γνώριζε τίποτα. Απλά ήθελε να διοχετεύσει τη λατρεία του για τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, παραδεχόταν πως δεν γνώριζε και ποτέ δεν μπλέχτηκε στα πόδια του προπονητή. Ηταν το μυστικό της επιτυχίας. Συν η διάθεσή του να προσφέρει. Κατά βάθος, καλό έκανε στο μπάσκετ αυτή η εξέλιξη».

Προτιμά την Πλατεία

Γαλλική ιστοσελίδα ανέφερε πως ο Ζοσέ Ανιγκό δέχθηκε πρόταση από ομάδα της δεύτερης κατηγορίας στην πατρίδα του, με τον νέο προπονητή του Πανιωνίου να δίνει αρνητική απάντηση. Οι συμπατριώτες μάλιστα του γάλλου τεχνικού ανέφεραν πως ο Ανιγκό περνάει πολύ καλά στην Ελλάδα και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να παραμείνει στο ελληνικό πρωτάθλημα, υπογράφοντας συμβόλαιο στον Πανιώνιο. Να επισημάνω, τέλος, ότι χθες ανακοινώθηκε η συνεργασία τού τεχνικού με την ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Μαδούν τη μαργαρίτα

Τελικά, έχουν αποφασίσει στην ΑΕΚ αν θα δοθεί δανεικός ο Ανταμ Τζανετόπουλος; Μου λένε ότι ομάδες στέλνουν μηνύματα πως θα ήθελαν τον ποδοσφαιριστή που επί Δέλλα έκανε συνεχή παιχνίδια, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε ακόμη και εκτός πάγκου. Ο Χιμένεθ ουδέποτε πόνταρε με συχνότητα πάνω του. Λέτε τώρα που προέκυψε έλληνας κόουτς, ο Τζάνετ να πάρει ξανά μια σοβαρή ευκαιρία και να στοχεύσει στην καθιέρωση;

Πάει Τουρκία

Προς Τουρκία μεριά φέρεται να αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του ο Αντρέ Μαρτίνς. Οι γείτονες υποστηρίζουν πως ο πορτογάλος μέσος του Ολυμπιακού βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Τραμπζονσπόρ που πέρυσι τερμάτισε στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος. Τι θυμήθηκα τώρα… Εκεί αγωνίζεται (ή πιο σωστά, σίγουρα αγωνιζόταν) και ο Νταμ Εν Ντόι, ο επιθετικός που καμιά δεκαριά χρόνια πριν πέρασε από τα μέρη μας, πρώτα για τον Παναθηναϊκό και έπειτα για τον ΟΦΗ. Εκανε μάλιστα σχετικά καλή σεζόν με 27 συμμετοχές και 6 γκολ. Ο επιθετικός από τη Σενεγάλη θεωρητικά μένει ελεύθερος την 1η Ιουλίου. Πρακτικά, σύμφωνα με τους Τούρκους, θα μείνει στη βάση του…

Ο Κάναντι… παίζει μπάλα

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Νταμίρ Κάναντι έχει τα «κονέ» στην πατρίδα του για να βοηθήσει σημαντικά τον Ατρόμητο στο μεταγραφικό πεδίο. Ο αυστριακός προπονητής της ομάδας του Περιστερίου έκανε τα τηλεφωνήματα που έπρεπε και ο Μπρούνο θα μείνει για μία ακόμα σεζόν στον Ατρόμητο, με τη μορφή δανεισμού. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται, σύμφωνα με όσα μου είπε άνθρωπός μου στη δυτική όχθη, να γίνει ένα ακόμα τηλεφώνημα από τον Κάναντι. Κι αυτή η περίπτωση είναι σαφώς πιο δύσκολη από του Μπρούνο. Είπαμε όμως, τα έχει τα «κονέ» ο αυστριακός τεχνικός.

Ο δάσκαλος και ο «φαραώ»

Ο Γιάννης Μπουτσάκης (που ανανέωσε για τρία χρόνια τη συνεργασία του με τον Εργοτέλη) δεν είναι ένας συνηθισμένος ποδοσφαιριστής. Πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης πήρε από το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου τον περασμένο Μάρτιο. Οπότε ο 24χρονος μέσος αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, συνδυάζοντας σπουδές και ποδόσφαιρο. Εύγε! Και μια που αναφέρθηκα στον Εργοτέλη, περιμένω να διαπιστώσω πώς θα εξελιχθεί η διεθνής καριέρα του Τάκη Γκώνια (φωτογραφία κάτω). Στην εγχώρια σκηνή κατάφερε να βγάλει ολόκληρη σεζόν σε ομάδα ως προπονητής για πρώτη φορά το 2017-18 (με τους Κιτρινόμαυρους του Ηρακλείου στη Φούτμπολ Λιγκ). Ενθουσιάστηκε μάλιστα το αφεντικό (ο Αιγύπτιος Μάγκεντ Σάμι) και του παρέδωσε τα κλειδιά της άλλης ομάδας του, της Γουάντι Ντέγκλα. Να ευχηθώ «άντε και… φαραώ»!

Πλήρωσε το μάρμαρο λόγω Ολυμπιακού!

Πολλές… ζημιές έκανε ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο, και μάλιστα στην έδρα της αντιπάλου του στον τελικό, της Προ Ρέκο. Οι συνέπειες για την ομάδα της Γένοβας είναι αρκετές και ο πρώτος που πλήρωσε την αποτυχία ήταν ο προπονητής Βλαντίμιρ Βουγιασίνοβιτς. Ο «θρύλος» του σερβικού πόλο ανέλαβε την ομάδα το 2016 με βασικό στόχο να την ανεβάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Δύο αποτυχίες κρίθηκαν πολλές, ιδιαίτερα όταν για την ανάληψη της φετινής διοργάνωσης η διοίκηση δαπάνησε πολλά χρήματα.

Οπου γης και πατρίς

Ο ορισμός του γυρολόγου ή αλλιώς «όπου γης και πατρίς». Αν κάνω refresh για να συμπεριληφθεί και η τελευταία μετακίνηση από τον Λεβαδειακό στη Ράζα Καζαμπλάνκα, βλέπω τρεις ηπείρους, οκτώ χώρες και εννιά ομάδες στο βιογραφικό του Ιμπραχίμ Νιάσε. Το κουβάρι ξετυλίγεται από το καλοκαίρι του 2008. Τότε ο σενεγαλέζος αμυντικός μέσος (και στόπερ) μεταπήδησε από τη δεύτερη ομάδα της Νανσί στην ελβετική Ξαμάξ. Τηρουμένων των αναλογιών, εκεί μακροημέρευσε (τρία χρόνια).

Σεπτέμβριο του 2011 μεταγράφηκε στην Ιντερ Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και παρέμεινε στη χώρα και για λογαριασμό της Γκαμπάλα (2013-14). Μετά πήρε γεύση από τη Ρωσία (2014-15 στη Μορντόβια Σαράνσκ) και δοκίμασε την τύχη του και στη ρουμανική Κονκόρντια Τσιάνια (2016).

Τον Σεπτέμβριο του 2016 γνώρισε την εξωτική Ινδία (Ντελχί Ντάιναμος) και από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι προσφάτως βολεύτηκε στη Λιβαδειά. Πλέον στα 30 του σκέφτηκε να πάρει… τζούρα και από τον αφρικανικό Βορρά, αποδεχόμενος την πρόταση της Ράζα Καζαμπλάνκα. Στο Μαρόκο θα έχει προπονητή τον Ισπανό Χουάν Κάρλος Γκαρίδο.