Δυσαρέσκεια, δυσφορία, στενοχώρια, απαρέσκεια, βαρυθυμία κ.ο.κ. Αυτές είναι οι βασικές λέξεις με τις οποίες μπορεί κανείς να περιγράψει τι αισθάνεται ο μέσος Ελληνας σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες από τις Βρυξέλλες. Και αυτό σε μια περίοδο που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αρχίζουν σταδιακά να αισιοδοξούν και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Ειδικότερα το 98% των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κακή, ποσοστό σταθερό σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του φθινοπώρου 2017. Στην ίδια ερώτηση, οι Ευρωπαίοι απάντησαν θετικά κατά 49% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα) και αρνητικά κατά 47%.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Επιπλέον, οι Ελληνες είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι μεταξύ των πολιτών της ΕΕ από τη ζωή τους, με ποσοστό 52%. Στην ΕΕ των 28 αλλά και στην ευρωζώνη, οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους κατά 83%. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα τους, θετική τη χαρακτηρίζει το 51% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων, ενώ στην Ελλάδα την ίδια απάντηση δίνει μόνο το 6%. Εκ παραλλήλου, μόνο το 18% των Ελλήνων θεωρεί πως η ζωή τους θα βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30% στην ΕΕ και 29% στην ευρωζώνη. Το 37% των Ελλήνων εκτιμά ότι τα πράγματα γενικώς θα χειροτερέψουν τους ερχόμενους 12 μήνες στη χώρα, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά την οικονομία το ποσοστό ανεβαίνει στο 42% έναντι 22% και 23% στην ΕΕ. Το μόνο θετικό που θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει είναι ότι και στις δύο ερωτήσεις οι αρνητικές απαντήσεις των Ελλήνων είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με το φθινόπωρο. Αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ εξέφρασαν το 58% των Ευρωπαίων και το 42% των Ελλήνων, που είναι οι μόνοι –μαζί με τους Βρετανούς –με μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων (53%). Επίσης, το 50% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί πως η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει και πως τα χειρότερα έρχονται, έναντι 39% στην ΕΕ.

ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ. Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Ελληνες σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αλλά και την προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση. Θετικές τις χαρακτήρισαν το 35% και το 30% των ερωτηθέντων Ελλήνων, αντίστοιχα, έναντι 71% και 61% συνολικά στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στην ΕΕ, οι Ελληνες έδωσαν θετικές απαντήσεις κατά 27% και αρνητικές κατά 69% έναντι 42% και 48%, κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Την κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι την εμπιστεύεται το 12% των Ελλήνων έναντι 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ τα πολιτικά κόμματα μόλις το 4% έναντι 19% στην ΕΕ. Στα μέσα ενημέρωσης έχει εμπιστοσύνη το 22% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα, έναντι 40% στην ΕΕ. Ως πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας οι Ελληνες θεωρούν την ανεργία (54% έναντι 25% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), την οικονομική κατάσταση (45% έναντι 15%) και το δημόσιο χρέος (29% έναντι 9%). Σε επίπεδο ΕΕ, η μετανάστευση συνιστά την κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ενωση, τόσο για τους Ελληνες (37%) όσο και για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (38%). Ακολουθεί η τρομοκρατία με 29% σε Ελλάδα και ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η στήριξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης παραμένει μεγάλη στην Ελλάδα. Το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ του ευρώ, σε σχέση με το 61% στην ΕΕ και το 74% στην ευρωζώνη.