«Ηταν μια φανταστική συνάντηση που πήγε καλύτερα από ό,τι φανταζόμασταν» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Γυρίσαμε σελίδα στο παρελθόν» είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Η ιστορική τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη χθες ολοκληρώθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο να κάνει μια αναπάντεχη υποχώρηση, λέγοντας ότι θα σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα. Ως αντάλλαγμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε κοινή δήλωση όπου ο Κιμ επιβεβαιώνει την «απόλυτη αφοσίωσή του σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», μια γενική διατύπωση που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει.

Αυτό σημείωσαν και όλοι οι αρμόδιοι στις αντιδράσεις τους: οι Νοτιοκορεάτες που ανησυχούν, η διεθνής κοινότητα που επίσης ανησυχεί, ακόμα και τα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που ανησυχούν. Οι δύο ηγέτες χαμογελούσαν διαρκώς, αντάλλαξαν χειραψίες και φιλοφρονήσεις. Περισσότερο χαρούμενος και σίγουρα ο «νικητής» της ημέρας ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που πριν από μερικούς μήνες ήταν ο παρίας και από χθες ένας ηγέτης που είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι που ούτε ο πατέρας του ούτε ο παππούς του είχαν κατορθώσει. Ο 34χρονος Κιμ, που μέχρι πριν από έναν χρόνο απειλούσε με πυρηνικό πόλεμο την Ουάσιγκτον και βρισκόταν σε πλήρη απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες μέχρι τη διεξαγωγή της διάσκεψης τονίζοντας ότι οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν. «Οσον αφορά εμάς, το παρελθόν μάς κρατούσε πίσω, παλιές πρακτικές και προκαταλήψεις κάλυπταν τα μάτια και τα αφτιά μας, αλλά κατορθώσαμε να τα ξεπεράσουμε όλα και να φτάσουμε εδώ σήμερα» είπε.

Η άγνωστη παράμετρος

Ξανά και ξανά ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τι σημαίνει αυτή η αόριστη δέσμευση της Βόρειας Κορέας υπέρ μιας «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου», καθώς στη συμφωνία δεν επαναλήφθηκε η αξίωση των ΗΠΑ για μια διαδικασία «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη». «Δεν είχαμε χρόνο» είπε ο Τραμπ, που διαβεβαίωσε χωρίς όμως καμία λεπτομέρεια ότι επιθεωρήσεις θα γίνουν και ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αρθεί η απειλή των πυρηνικών όπλων. Σε ερώτηση για το ποιες διασφαλίσεις έλαβε για όλα αυτά, ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε: «Μπορείς να εξασφαλίσεις οτιδήποτε; Οχι».

Οι χαμένοι

Τίποτα δεν είχε προειδοποιήσει τους Νοτιοκορεάτες για την ανακοίνωση του Τραμπ σχετικά με τη διακοπή των κοινών γυμνασίων. Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι «χρειάζεται να κατανοήσουμε πιο ξεκάθαρα, αυτήν τη στιγμή, την έννοια και την πρόθεση των δηλώσεων του προέδρου Τραμπ». Παρόμοια έκπληξη έδειξε και η ηγεσία των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων. Τον τελευταίο καιρό, πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, είχαν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον μιας τέτοιας πιθανότητας. «Την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια» δήλωσε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την «εξοικονόμηση πολλών χρημάτων».

Το επόμενο ραντεβού

Ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να προσκαλέσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη στον Λευκό Οίκο. «Θα συναντιόμαστε συχνά» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δημιούργησαν μια «πολύ ιδιαίτερη σχέση». «Ο Κιμ είναι πολύ έξυπνος και πολύ άξιος, σκληρός διαπραγματευτής». Και κατέληξε: «Ο κόσμος θα εντυπωσιαστεί και θα χαρεί πολύ και εμείς θα επιληφθούμε ενός πολύ επικίνδυνου προβλήματος για τον κόσμο».

Τα αστεία

«Πάρτε καλές φωτογραφίες ώστε να δείχνουμε ωραίοι, γοητευτικοί και αδύνατοι» είπε ο Τραμπ προς τους φωτογράφους πριν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Πολλοί θα θεωρήσουν αυτήν τη σκηνή ως ταινία επιστημονικής φαντασίας» είπε ο Κιμ όταν σηκώθηκαν.

Το τρέιλερ

Μία από τις τακτικές πειθούς που επέλεξε ο Τραμπ ήταν ένα τετράλεπτο βίντεο, γυρισμένο σαν τρέιλερ ταινίας, που έδειξε τον Τραμπ και τον Κιμ ως ήρωες μιας ιστορίας για «δύο άνδρες, δύο ηγέτες, ένα πεπρωμένο». Περιλάμβανε δύο σενάρια: ένα «υπαναχώρησης», με πυραύλους να εκτοξεύονται, και ένα «προόδου», με τους πυραύλους να αποσύρονται και τη Βόρεια Κορέα να μεγαλουργεί σε σκηνές στις οποίες εμφανίζονταν χαμογελαστά μωρά και εργοστάσια αυτοκινήτων. «Εχουν υπέροχες παραλίες. Τις είδαμε στα βίντεο με τις εκτοξεύσεις πυραύλων. Φαντάσου τι πολυκατοικίες μπορούν να χτίσουν εκεί» σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος.

Το μενού

Γαρίδες, σαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο και μέλι, χταπόδι, μοσχάρι με πατάτες και μπρόκολο, γλυκόξινο χοιρινό με ρύζι και για το τέλος τάρτα σοκολάτας με παγωτό.

Οι υπογραφές

Οι ειδικοί κλήθηκαν να κάνουν το ψυχογράφημα των δύο ηγετών βάσει των υπογραφών τους. Κατέληξαν ότι η υπογραφή του Κιμ δείχνει «φιλοδοξία, ανυπομονησία, λογική και δημιουργικότητα». Του Τραμπ αποκαλύπτει «μια πιο επιφυλακτική προσωπικότητα, κάποιον που επιχειρεί να φοράει μάσκα για να κρύψει την αληθινή του φύση».

Η επίδειξη

Κατά την έξοδό τους, ο Τραμπ έδειξε με καμάρι στον Κιμ την προεδρική λιμουζίνα, το περίφημο «Θηρίο», και ο Βορειοκορεάτης την περιεργάστηκε με θαυμασμό.