Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ρώμης, έπειτα από τη σκληρή κριτική που άσκησε το Παρίσι στην ιταλική κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί τους 629 μετανάστες που επέβαιναν στο σωστικό πλοίο Aquarius.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την απόφαση της Ρώμης λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο η Ιταλία θα έπρεπε να έχει δεχτεί τους μετανάστες. Ο Ε. Μακρόν μίλησε μάλιστα για «κυνισμό και ανευθυνότητα της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο Aquariusενώ ο εκπρόσωπος του κόμματός του La République en marche, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε την Τρίτη πως η θέση της Ιταλίας απέναντι στο Aquarius, είναι «εμετική».Η Ρώμη απάντησε χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την αντίδραση της Γαλλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Μοαβέρο Μιλανέζι, δήλωσε ότι η Γαλλία θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ιταλία με την «αδικαιολόγητη» καταδίκη της απόφασης της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία διάσωσης μεταναστών, με αφορμή τις δηλώσεις Μακρόν.

«Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτους τους όρους που χρησιμοποιήθηκαν στις δηλώσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στο Παρίσι», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Τελικά στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών μετέβη την Τετάρτη η υπ’ αριθμόν δύο της γαλλικής πρεσβείας στη Ρώμη, Κλερ Αν Ρολέν, καθώς ο πρεσβευτής δεν βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Ο τόνος που χρησιμοποιήθηκε είναι αδικαιολόγητος», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «καταλαβαίνει πως ένα κράτος που είναι φίλος και σύμμαχος μπορεί να διαφωνεί με τις θέσεις ενός άλλου κράτους, όμως η διαφωνία αυτή θα πρέπει να εκφράζεται με τρόπους και μορφές που συνάδουν με μια τέτοια σχέση φιλίας».

Ο Μοάβερο ζήτησε επίσης εξηγήσεις από τη Γαλλία.

«Η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί οι γαλλικές αρχές (…) να αναλάβουν γρήγορα πρωτοβουλίες για να διορθώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε», κατέληξε ο Μοάβερο.

Σαλβίνι: Να ακυρωθεί η συνάντηση Κόντε – Μακρόν

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να δηλώνει πως αν δεν υπάρξουν «επίσημες εξηγήσεις» από τη Γαλλία θα είναι καλύτερα να ακυρωθεί η συνάντηση.

«Αν δεν δοθούν επισήμως εξηγήσεις, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία» για τη συνάντηση αυτή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.

Παράλληλα, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, ο οποίος τον κάλεσε στο Παρίσι, για να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τις ώρες αυτές καταβάλλονται προσπάθειες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί κανονικά η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψη του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι, και η συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ακυρώθηκε η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ Γαλλίας – Ιταλίας

ΟΓάλλος και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών μετά την ακύρωση, από ιταλικής πλευράς, μιας προγραμματισμένης για την Τετάρτη λόγω της αντιπαράθεσης για το Aquarius.

«Oι δύο υπουργοί έχουν μιλήσει τώρα στο τηλέφωνο. Συμφώνησαν ο κ. (Τζοβάνι) Τρία να έρθει στο Παρίσι τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Τρία επρόκειτο να συναντήσει τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ αργότερα την Τετάρτη στο Παρίσι.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, αντίθετα τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Βερολίνο.