Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο ο… δεύτερος λοιπόν. Ο επόμενος μετά τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που ανέβηκε στο κόκκινο τρένο. O ισπανός επιθετικός που έφτασε χθες στη χώρα μας ανοίγοντας στην πραγματικότητα νέα σελίδα στην καριέρα του, έστω και αν ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Σίγουρα την πιο «φημισμένη», μιας και πλέον θα πρέπει να λογίζεται και να υπολογίζεται ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Ο 27χρονος επιθετικός γίνεται ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα που φέρνει πιο κοντά το λιμάνι του Πειραιά με μια ποδοσφαιρική πατρίδα που οι Ερυθρόλευκοι την έχουν τιμήσει δεόντως τα τελευταία χρόνια.

Ενας ακόμη εκπρόσωπος της ισπανικής σχολής που ετοιμάζεται για τον Ρέντη, ερχόμενος απευθείας από τη Λα Λίγκα και το φημισμένο της πρωτάθλημα. Υπάρχει ισχυρό δεδικασμένο και κυρίως μεγάλα ποσοστά ευστοχίας από τη συγκεκριμένη ποδοσφαιρική αγορά για τους Πειραιώτες. Κάποιοι από τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές των τελευταίων χρόνων για τον Ολυμπιακό ήταν Ισπανοί. Και μιας και καμιά φορά τις σκέψεις τις οδηγούν οι αναμνήσεις, το «πακέτο» του Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο πραγματικά θυμίζει ήδη σε πολλούς την περίπτωση κάποιου που ήρθε σε ένα καλοκαίρι ιστορικών αλλαγών και κατάφερε να γράψει Ιστορία. Ο λόγος φυσικά για τον «μικρό πρίγκιπα» από την Ολίβα, τον Νταβίντ Φουστέρ, που όχι μόνο τίμησε την Ερυθρόλευκη όσο λίγοι, αλλά και κατάφερε με εκείνη την παροιμιώδη αυταπάρνησή του να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο αγαπημένους ποδοσφαιριστές της κερκίδας.

Ο Φουστέρ βρέθηκε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, το καλοκαίρι των μεγάλων αλλαγών που έφερε στον Πειραιά η διοίκηση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ερχόταν από τη Βιγιαρεάλ και μια σεζόν με 22 συμμετοχές και 3 γκολ (2 ασίστ), του οποίου οι αριθμοί τουλάχιστον δεν δικαιολογούσαν την επιμονή του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς την απόκτησή του. Συμπτωματικά, 22 συμμετοχές είχε τη σεζόν που πέρασε και ο Γκερέρο με τη Λεγανές στη Λα Λίγκα (4 γκολ, 3 ασίστ). Συμπτωματικά, διακαώς επιθυμούσε την παραμονή του στη Μαδρίτη ο Μαουρίσιο Πελεγκρίνο που εδώ και μερικές ημέρες έχει πιάσει το τιμόνι της ομάδας του Δημήτρη Σιόβα.

Εκανε μεγάλη έκπληξη χθες στους Ισπανούς το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός μπόρεσε να κάνει δικό του τον Γκερέρο (απομένει μόνο η ανακοίνωση). Και γιατί η Λεγανές έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει, και γιατί ο Ισπανός ως ελεύθερος είχε μπόλικες προτάσεις στα χέρια του. Και από την Ισπανία, αλλά και από άλλες χώρες και ομάδες της Ευρώπης (ανάμεσα σε αυτές και η ΑΕΚ). Δεν μαρτυρούν τα γκολ που πέτυχε τη σεζόν 2017-18 την ποιότητά του. Και μεταξύ μας, δεν ήταν ποτέ ο αριθμός των γκολ αποδεικτικό στοιχείο για οτιδήποτε. Και για τον Φουστέρ (που βεβαίως δεν ήταν φορ), αλλά και για μπόλικους ποδοσφαιριστές που ερχόμενοι στην Ελλάδα αποδείχθηκαν καθοριστικοί. Οι συμμετοχές είναι το κλειδί. Η μεγαλύτερη απόδειξη της… σημασίας, του ρόλου σε μια ομάδα.

Ο Τσόρι

Ο Τσόρι Ντομίνγκες ήρθε στην Ελλάδα από τη Λα Λίγκα (Ράγιο Βαγεκάνο) με πέντε γκολ σε δύο σεζόν (!) και με τον Ολυμπιακό πέτυχε 28 σε μια σπουδαία τετραετή θητεία (2013-2017). Ο Τζοέλ Κάμπελ ήρθε από τη Λα Λίγκα (Μπέτις) με δύο γκολ σε 28 συμμετοχές και με τους Ερυθρολεύκους σε μία σεζόν (2013-14) έβαλε 11 και είχε και 11 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Και αν και αυτά τα παραδείγματα δεν αφορούν στράικερ, ο Μπράουν Ιντέγε έπιασε λιμάνι με τέσσερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ (Γουέστ Μπρομ) σε 24 συμμετοχές και με τον Ολυμπιακό σε ενάμιση χρόνο σε 43 ματς πρωταθλήματος πέτυχε 23!

Στην Οσιγεκ ο Ιβουσιτς

Σύντομη η θητεία του Ιβιτσα Ιβουσιτς στον Ολυμπιακό. Ο 23χρονος κροάτης τερματοφύλακας δεν κέρδισε το δικαίωμα της ανανέωσης στο μεγάλο λιμάνι και από χθες επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Οσιγεκ. Ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.