Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι στην ιστορική σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεύχθηκε «μεγάλη πρόοδος» αναγγέλλοντας την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δέσμευση για αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας προβλέποντας εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς πήγαν οι συνομιλίες, ο Τραμπ δήλωσε ότι σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος, στ’ αλήθεια (η συζήτηση ήταν) πολύ θετική. Νομίζω πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε. Θα πάμε τώρα για να υπογράψουμε».

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς ο ίδιος και ο Κιμ βάδιζαν στο προαύλιο γύρω από το ξενοδοχείο Capella, έπειτα από το γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Οι δύο ηγέτες μπήκαν μαζί στο χώρο υπογραφής της συμφωνίας και κάθισαν με τον Τραμπ να λέει: «Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ περιεκτικό έγγραφο».

Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε: «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση κι αποφασίσαμε να αφήσουμε πισω το παρελθόν. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που κατέστησε εφικτή αυτή τη συνάντηση».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε: «Αρχίζουμε μια διαδικασία πολύ γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. Προηγήθηκε πολλή προετοιμασία κι όλα ήταν φανταστικά.

Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που έγινε σήμερα. Η κορεατική χερσόνησος θα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θέλουμε κι οι δυο να κάνουμε πολλά και αναπτυξαμε έναν πολύ ισχυρό δεσμό μεταξύ μας. Είναι τιμή μου που είμαι μαζί σας», είπε απευθυνόμενος στον Κιμ.

Σας ευχαριστώ όλους.

-Θα προσκαλέσετε τον κ. Κιμ στον Λευκό Οίκο; τον ρώτησε δημοσιογράφος.

-Φυσικά, απάντησε.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, Τραμπ και Κιμ εμφανίστηκαν μαζί στα σκαλιά του ξενοδοχείου, κρατώντας στο χερι τα υπογεγραμμένα έγγραφα.

«Ήταν μια φανταστική μέρα. Μάθαμε πολλά ο ένας για τη χώρα του άλλου», είπε ο Τραμπ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου που ήθελε να μάθε τι καινούργιο έμαθε για τον Κιμ ο Τραμπ απάντηση: «Έμαθα ότι είναι πολύ χαρισματικός άνθρωπος και επίσης έμαθα ότι αγαπάει πολύ τη χώρα του».

Κατόπιν οι δύο άνδρες αντάλλαξαν ακόμη μια παρατεταμένη χειραψία. «Θα συναντηθούμε πολλές φορές», είπε ο Τραμπ προτού αποχωρήσει από τα σκαλιά.

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό κείμενο το οποίο υπέγραψαν Ντόναλντ – Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου».

Αναλυτικά το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που υπεγράφη στη Σιγκαπούρη έχει ως εξής:

«Κοινό ανακοινωθέν του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας κατά την συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μία πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποιηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Εχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας – της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δμοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο».

Τραμπ: Σταματάμε τα προκλητικά και ακριβά γυμνάσια

Την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος ακολούθησε συνέντευξη τύπου από τον Ντ. Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σταματούν τα «πολύ προκλητικά» και «πολύ ακριβά» στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα. «Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι πολύ ακριβά, εμείς πληρώνουμε για τα περισσότερα από αυτά», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Κιμ.

«Την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πολύ πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την ίδια ώρα «την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι επιθυμεί να αποσύρει, εν ευθέτω χρόνω, τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, βεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο Κιμ «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αλλά, όπως πρόσθεσε, οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε «μια ευκαιρία που δεν είχε κανένας άλλος», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι ο Κιμ δεσμεύτηκε, μετά την υπογραφή του κοινού τους κειμένου, για την καταστροφή «πολύ σύντομα» μιας «σημαντικής» εγκατάστασης πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα.

Σε ερώτηση που του έγινε για την αόριστη δέσμευση της Βόρειας Κορέας υπέρ μιας «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», στην οποία δεν επαναλαμβάνεται η αξίωση των ΗΠΑ για μια διαδικασία «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη», ο Τραμπ διαβεβαίωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ότι επιθεωρήσεις θα γίνουν και ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αρθεί η «απειλή» των πυρηνικών όπλων.

Οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη του κειμένου αυτού θα αρχίσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Οι συνομιλίες ήταν «έντιμες, άμεσες και παραγωγικές», δήλωσε επίσης ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη έθιξαν εν συντομία και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «θέλει να κάνει το σωστό», πρόσθεσε παράλληλα και εν συνεχεία έπλεξε το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντας ότι είναι ένας «πολύ ταλαντούχος», «πολύ καλός διαπραγματευτής» που «έκανε ένα πρώτο θαρραλέο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό του».

«Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία, για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των εθνών μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα για τον τερματισμό προσεχώς του Πολέμου της Κορέας. Αυτός έληξε το 1953 με ανακωχή κι όχι με μια επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Τέλος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι προτίθεται να μεταβεί «εν ευθέτω χρόνω» στην Πιονγκγιάνγκ και να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο.

Αναχωρούν από τη Σιγκαπούρη Τραμπ και Κιμ

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν θα αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη για την Πιονγκγιάνγκ το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το πρόγραμμά του.

Μετά την ιστορική του συνάντηση κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο βορειοκορεάτης πρόεδρος επέστρεψε στο ξενοδοχείο St. Regis της Σιγκαπούρης μαζί με την πολυάριθμη αντιπροσωπεία του.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κιμ πρόκειται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη λίγο πριν από τις 18:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδος).

Θετική αντίδραση της Κίνας

Το Πεκίνο καλωσορίζει την διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κι ελπίζει ότι οι δύο χώρες, μπορούν να επιτύχουν μία βασική συναίνεση για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Γουάνγκ Γι.

«Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μηχανισμού για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες ασφάλειας της Βόρειας Κορέας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μόσχα: Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες

H Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά «η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία–να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου–και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας δημιουργούν θετική εντύπωση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Βρετανία: Ο Κιμ πήρε το μήνυμα

Η δέσμευση της Βόρειας Κορέας στην αποπυρηνικοποίηση είναι μια ένδειξη πως ο ηγέτης της, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εντέλει έλαβε σοβαρά υπόψη το μήνυμα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναφέρεται σε δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών.

Διαβάζοντας μια δήλωση του Τζόνσον, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε στους δημοσιογράφους: «Καλωσορίζουμε το γεγονός πως ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση κορυφής, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα σε μια περιοχή ζωτική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Πρόσθεσε: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και ελπίζουμε πως ο Κιμ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση».

Γαλλία: Σημαντικό βήμα

Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει το έγγραφο που υπέγραψαν Τραμπ – Κιμ και το οποίο προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου», η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, αναφερόμενη στην ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη, έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη απόρριψη από τις ΗΠΑ, παράλληλα, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Λουαζό επέκρινε τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται από την Ουάσινγκτον, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή με την Τεχεράνη.

«Η υπογραφή ενός εγγράφου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έφθασε μέχρι το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι στην πράξη μια επιβράβευση για κάποιον που ήταν απέναντι σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», είπε, καθώς η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη, την οποία αποκήρυξαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «τηρείται από το Ιράν» σύμφωνα με το Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζει η ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να «διενεργήσει κάθε δραστηριότητα επαλήθευσης» για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της IAEA, ο οποίος «χαιρετίζει» το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΕΕ

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία χαρακτήρισε «βασικό και απαραίτητο στάδιο» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Ο τελικός σκοπός, τον οποίο συμμερίζεται όλη η διεθνής κοινότητα και εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε σήμερα από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας [το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας] δηλώνει ξεκάθαρα πως αυτός ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι

Αμπε: Ενα βήμα για συνολική λύση

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν Τραμπ – Κιμχαρακτηρίζοντάς την ένα πρώτο βήμα «για μια συνολική λύση».

Ο Άμπε πρόσθεσε ότι «θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο (Τραμπ) επειδή έθεσε το ζήτημα των απαγωγών» αναφερόμενος στο αίτημα της Ιαπωνίας να απελευθερώσει η Πιονγκγιάνγκ και τους υπόλοιπους ιάπωνες πολίτες κρατούμενους που έχουν απαχθεί από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Ν. Κορέα: Θα γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο ειρήνης

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε από την πλευρά του:«Αφήνοντας πίσω τις σκοτεινές ημέρες του πολέμου και της σύγκρουσης, θα γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο ειρήνης και συνεργασίας» και πρόσθεσε σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του: «Θα είμαστε εκεί μαζί για να κάνουμε τη διαδρομή μαζί με τη Βόρεια Κορέα».

Προειδοποίηση Ιράν σε Β. Κορέα

Το Ιράν προειδοποίησε τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να μην εμπιστεύεται τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο είπε ότι θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία τους για την αποπυρηνικοποίηση μέσα σε διάστημα ωρών.

«Δεν ξέρουμε με τι είδους άνθρωπο διαπραγματεύεται ο βορειοκορεάτης ηγέτης. Δεν είναι σαφές ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία πριν προλάβει να επιστρέψει στην πατρίδα του», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπαγέρ Νομπάχτ.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία που είχε υπογράψει το 2015 η χώρα του με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τη βαθιά ελαττωματική και επιβάλλοντας εκ νέου μονομερείς κυρώσεις.