Οι 629 μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο πλοίο Αquarius, της ΜΚΟ «SOS Méditerranée», θα πρέπει να αποβιβασθούν στην Ισπανία. Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε μάλιστα την στάση της αυτή σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, θα σταλούν ένα πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα της Ακτοφυλακής, στα οποία θα επιβιβαστούν περίπου 500 άνθρωποι για να μεταφερθούν στο λιμάνι της Βαλένθια, ενώ οι υπόλοιποι 130 θα φτάσουν στην Ισπανία με το Aquarius.

Το πλήρωμα του σκάφους της ΜΚΟ, ωστόσο, εκφράζει σοβαρή ανησυχία και μέλη του τονίζουν ότι πρόκειται για πολυήμερο και κουραστικό ταξίδι, στο οποίο θα υποβληθούν άνθρωποι, ο οργανισμός των οποίων έχει ήδη εξασθενήσει.

Η Ρώμη στο εξής θέλει να δέχεται μόνον πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της, τα οποία μεταφέρουν ανθρώπους που διασώθηκαν κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στην κεντρική Μεσόγειο. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τουλάχιστον σύμφωνα με την βούληση της κυβέρνησης Κόντε δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιταλικά λιμάνια.

Παράλληλα η Ιταλία ασκεί πίεση για να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Κατάνης της Σικελίας το πλοίο Diciotti, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μεταφέρει περίπου εννιακόσιους
διασωθέντες.

«Στην υπόθεση του Aquarius επιδείχθηκε ο σωστός πολιτικός πραγματισμός, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Κανείς μέχρι σήμερα, δεν μιλούσε για την Μάλτα, η οποία απαντά αρνητικά στα αιτήματα υποδοχής», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, (Πέντε Αστέρων), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρώμης Radio Capital.

«Δεν θέσαμε σε κίνδυνο την ζωή κανενός, οι μετανάστες διασώθηκαν από ιταλικά πλοία», συμπλήρωσε.