Αφορμή του μητσοτακικού ταξιδιού – εξπρές χθες στην Ιερουσαλήμ ήταν το Global Forum και η τιμητική διάκριση αυτού για την προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ. Ο αρχηγός της ΝΔ, όμως, συνδύασε την παρουσία του εκεί με ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανάχιου, το οποίο είχε ως στόχο να στείλει, όπως λένε οι γνωρίζοντες όσα συμβαίνουν στην Πειραιώς, κι ένα πολιτικό μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία. Ποιο ήταν αυτό; Η σημασία που αποδίδει το κόμμα του, ως επόμενη κυβέρνηση, στον άξονα Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος.

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ». Από το γαλάζιο επιτελείο δεν κρύβουν πως βλέπουν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών ως αντίβαρο στην τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας που κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στη γείτονα. Αλλά και ως πυλώνα για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εξού και επενδύουν σε αυτήν. Αλλωστε, δεν είναι λίγα τα στελέχη της αξιωματικής που έχουν ανοίξει εδώ και καιρό διαύλους επικοινωνίας με μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης. Και τονίζουν συχνά πυκνά τις «βαθιές ρίζες» και το «στρατηγικό βάθος» που έχει η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ για τη ΝΔ.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Στο χθεσινό τετ α τετ των δύο ανδρών συζητήθηκαν αρκετά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα «οι τρόποι με τους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία τους στο εμπόριο, τις επενδύσεις στον τουρισμό και την ενέργεια αλλά και σε άλλους τομείς». Νετανιάχου και Μητσοτάκης συμφώνησαν, επίσης, πως είναι αμοιβαίο το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στις σχετικές με το Ιράν εξελίξεις, ειδικά για την πορεία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Οπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό και τον έλληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα συζήτησαν και για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ, τέλος, δεν έχασε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ισραηλινό ηγέτη για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, κράτηση εδώ και πάνω 100 ημέρες των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Καθώς για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.