Η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) είναι το «αποκλειστικό κριτήριο» του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το περιστατικό των ρηγματώσεων που παρατηρήθηκαν στις 9 και 10 Ιουνίου στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής, τονίζεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου.

Η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά υπογραμμίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί έως την Πέμπτη οπότε και θα επαναλειτουργήσει κανονικά η ροή αποκομιδής των απορριμμάτων. Στόχος, προσθέτει είναι η «συντομότερη επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ με όρους ασφάλειας» και ζητά την κατανόηση και τη συνεργασία των δήμων και των πολιτών για τις λίγες ημέρες που θα παραμείνει κλειστός, καθώς η «απορροφητικότητα» του ΕΜΑΚ είναι περιορισμένη.

Ενημερώνει ότι από την πρώτη στιγμή του συμβάντος υπήρξε γενική κινητοποίηση για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση της Κυριακής στα κύτταρα του υπό κατασκευή έργου με τίτλο: Εργασίες διαμόρφωσης κυττάρων Β’ φάσης».

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής του έργου και εξωτερικούς συνεργάτες γεωτεχνικούς συμβούλους εκτίμησαν από κοινού το φαινόμενο των ρηγματώσεων και αποφασίστηκε η λήψη εκτάκτων μέτρων για τη σταθεροποίηση του πρανούς όπως: αποφόρτιση της στέψης, ενίσχυση της βάσης του πρανούς (μέτρα αντιστήριξης), εκτροπή των πιθανών ομβρίων υδάτων από τις ρωγμές και παρακολούθηση των ρηγματώσεων με σύγχρονα τεχνικά μέσα.