Σε εγκληματική ενέργεια οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Κυριακή σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν ψηφοδέλτια από τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ στις 12 Μαΐου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια εσκεμμένη ενέργεια και παρακολουθώ προσωπικά την έρευνα που διεξάγει η αστυνομία και η επιτροπή έρευνας που έχει αναλάβει την υπόθεση», δήλωσε ο Κάσεμ αλ Αζάρι.

Την Κυριακή λίγο αφού το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τον διορισμό εννέα δικαστών για να επιβλέψουν την ανακαταμέτρηση των ψήφων και να αντικαταστήσουν τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής πυρκαγιά ξέσπασε στην αποθήκη αυτή του υπουργείου Εμπορίου στη Βαγδάτη.

Στην αποθήκη αυτή βρίσκονταν τα ψηφοδέλτια από την περιοχή αλ Ρουσάφα, στην ανατολική Βαγδάτη. Σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, τη μεγαλύτερη του Ιράκ, ψήφισε το 60% των δύο εκατομμυρίων ψηφοφόρων της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, η εκλογική συμμαχία του οποίου κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές, δήλωσε την Τρίτη πως κυβερνητική έρευνα εντόπισε σοβαρές παραβιάσεις και επέρριψε την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές στην ανεξάρτητη επιτροπή εκλογών.

Το κοινοβούλιο έδωσε εντολή για πλήρη ανακαταμέτρηση με το χέρι την επόμενη ημέρα. Η Ανεξάρτητη Ανώτατη Επιτροπή Εκλογών είχε χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά μέσα καταμέτρησης των ψήφων προκειμένου να εκδώσει τα αποτελέσματα.

Η ανακαταμέτρηση θα μπορούσε να εξασθενίσει τον εθνικιστή σιίτη ιερωμένο Μοκτάντα Σαντρ, επί μακρόν αντίπαλο των ΗΠΑ αλλά και του Ιράν, ο συνασπισμός του οποίου κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις εκλογές. Ένας από τους ανώτατους συμβούλους του Σαντρ εξέφρασε ανησυχία που ορισμένα κόμματα προσπαθούν να σαμποτάρουν τη νίκη του κληρικού.

Στο μεταξύ σήμερα ο Σαντρ ζήτησε από τους Ιρακινούς να ενωθούν, αντί να καίνε κάλπες και να επιζητούν την επανάληψη των εκλογών.

«Σταματήστε να τσακώνεστε για τις έδρες, τους θώκους, τα κέρδη, την επιρροή, την ισχύ και την ηγεσία», έγραψε σε άρθρο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Δεν έχει έρθει η ώρα να σταθούμε ενωμένοι για την ανοικοδόμηση αντί να καίμε κάλπες ή να επαναλαμβάνουμε τις εκλογές για μία ή δύο έδρες;» διερωτάται στο άρθρο.

«Δεν έχει έρθει η ώρα να αφοπλιστούμε και να παραδώσουμε τα όπλα στο κράτος αντί να τα αποθηκεύουμε στα τεμένη με αποτέλεσμα να εκρήγνυνται και να σκοτώνουν αθώους;» προσθέτει.