Αφιερωμένη στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου ήταν η χθεσινή άνετη νίκη (73-58) του Παναθηναϊκού που τον έφερε να απέχει 40 λεπτά από την υπεράσπιση του τίτλου του.

Και είναι αλήθεια ότι παίκτες και Τσάβι Πασκουάλ επεφύλαξαν μια εμφάνιση (μακράν την καλύτερή τους μέχρι τώρα στους τελικούς) που σίγουρα θα έκανε τον αείμνηστο πρόεδρο του Τριφυλλιού να χαμογελά από εκεί ψηλά.

Το 2-1 έγινε πιο εύκολα από όσο θα πίστευε και ο πιο αισιόδοξος φίλος των Πρασίνων κόντρα σε έναν αναιμικό Ολυμπιακό που για μια ακόμα φορά είχε ορισμένους παίκτες που βρίσκονται σε παρατεταμένο mood διακοπών ή απλά δεν μπορούν! Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά στο ΟΑΚΑ από την απώλεια του επί δεκαετίες πιο εμβληματικού ηγέτη του Τριφυλλιού, με το πορτρέτο του να είναι στη θέση που καθόταν πάντα και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομάδα αλλά και τους 16.000 φίλους των Πρασίνων που βρέθηκαν στις κερκίδες του κλειστού του Αμαρουσίου.

Αλλάζει την εξίσωση

Οσο οι τελικοί βαθαίνουν ο Παναθηναϊκός όλο και προσθέτει σημαντικά χαρτιά στην εξίσωση, όπως έκανε χθες με τον Κέισι Ρίβερς που θύμισε σε ένα βαθμό τον παίκτη που αφηνιάζει στα ντέρμπι με τους Ερυθρόλευκους.

Αντίθετα στον Ολυμπιακό κάποιοι παίκτες αρνούνται πεισματικά να μπουν σε μια πνευματική συγκέντρωση και η φάση με τον ΜακΛίν να χάνει μέσα από τα χέρια του την μπάλα από τον Ογκαστ, να τον κυνηγάει και να κάνει αντιαθλητικό φάουλ μιλάει από μόνη της. Οπως είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες φάσεις του 2ου και 3ου δεκαλέπτου όπου δύο παίκτες του Παναθηναϊκού που παίρνουν τις επιθέσεις ακόμα και όταν δεν τελειώνει ο χρόνος (Τζέιμς και Παππάς) έχουν το καθαρό μυαλό να βρούν στα 2» Καλάθη (τρίποντο) και Αντετοκούνμπο (δίποντο) αντίστοιχα και να πάρουν το μάξιμουμ. Την ίδια ώρα, Ρόμπερτς και Στρέλνιεκς βρίσκονταν σε άλλο γήπεδο…

Καλάθης – Ρίβερς – Τζέιμς μετατράπηκαν σε «Τρίγωνο των Βερμούδων» για τον Ολυμπιακό και τον «έπνιξαν» καθώς δεν μπορούσε να βρει αντίδραση, αν και το παιχνίδι πρώτα το έχασε (και πάλι) από την επίθεσή του.

Ο ελληνικός κορμός δεύτερης γενιάς (Παπαπανικολάου – Παπαπέτρου – Μάντζαρης) έμεινε σχεδόν άποντος, με τον Παπανικολάου μόνο να βάζει μετά βίας πέντε πόντους, ενώ Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς και Μπράουν πρόσθεσαν (συνολικά) τέσσερις πόντους από βολές στη συγκομιδή της ομάδας τους, δηλαδή χωρίς καν να ευστοχήσουν σε σουτ (0/8 όλοι μαζί !).

Και έμειναν έτσι ο Σπανούλης (στον καλύτερό του τελικό αναλογικά αλλά και πάλι με 5 λάθη, λογικά καθώς πήρε τις περισσότερες μπάλες) ο Πρίντεζης και με αναλαμπές ο Μιλουτίνοφ να παλεύουν να μαζέψουν τη διαφορά (ο ΜακΛίν σκόραρε κυρίως από βολές).

Αντίθετα οι γηπεδούχοι πέραν της τριάδας που έκοβε και έραβε (42 πόντους και 10 ασίστ για Ρίβερς, Τζέιμς και Καλάθη) πήρε μεγάλη ενέργεια σε άμυνα (κυρίως) αλλά και επίθεση από Αντετοκούνμπο Ογκαστ (ευχάριστη έκπληξη) και Σίνγκλεντον ενώ ακόμα και ο Γκιστ (που αποχώρησε προσωρινά με διάστρεμμα κάποια στιγμή) με τον Λεκαβίτσιους βοήθησαν αμυντικά.

Στο 33ο λεπτό ο Παναθηναϊκός είχε 63 πόντους έχοντας χάσει ένα κάρο βολές (15 σπατάλησε χθες !) και όμως το παιχνίδι είχε κριθεί καθώς ήταν μπροστά με 19 (63-44) κόντρα σε έναν ακίνδυνο και το κυριότερο απόλυτα προβλέψιμο Ολυμπιακό.

Οσο προχωράνε οι τελικοί ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει βελτίωση παιχνίδι με το παιχνίδι, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο με τρομερή δυστοκία στην επίθεση (75 πόντους είχε στον πρώτο τελικό, 66 στον δεύτερο και 58 χθες) που δεν οφείλεται τόσο στην άμυνα των πρωταθλητών αλλά στις πολύ κακές επιλογές των παικτών των Ερυθρολεύκων.

Παναθηναϊκός (18/35 δίποντα, 9/23 τρίποντα, 10/25 βολές, 29-6 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 10 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 5 λάθη): Σίνγκλετον 9 (1 τρ., 10 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 κοψίματα), Ρίβερς 15 (4/7 διπ., 2/6 τρίπ.), Γκιστ 5, Λοτζέσκι 5 (1), Καλάθης 13 (3/7 δίπ., 2/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5 κλεψίματα), Τζέιμς 14 (2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Παππάς, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 5 (1), Ογκαστ, Αντετοκούνμπο 7.

Ολυμπιακός (13/31 δίποντα, 6/23 τρίποντα, 14/21 βολές, 29-10 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 2 κλεψίματα, 12 λάθη): Σπανούλης 14 (1/1 δίπ., 4/8 τρίποντα, 6 ασίστ, 5 λάθη), Μιλουτίνοβ 8 (3/5 διπ., 7-3 ριμπάουντ), Πρίντεζης 12 (5/9 διπ., 0/3 τρ.,5-1 ριμπάουντ), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης, ΜακΛίν 9, Μπράουν 3, Παπαπέτρου, Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς 2, Γουίλτζερ 5 (1).