Ενα απόφθεγμα, δύο προπονητές. Ο Μανόλο Χιμένεθ πέτυχε το «δύσκολο να ανέβεις στην κορυφή» και στον Μαρίνο Ουζουνίδη ανατέθηκε το «δυσκολότερο να διατηρηθείς εκεί».

Για τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ υπάρχει μία ακόμη παράμετρος που καταδεικνύει ότι δεν είναι απλή υπόθεση η διατήρηση των σκήπτρων. Στην ιστορία της Ενωσης μόνο δύο έλληνες προπονητές έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα: ο Ανδρέας Σταματιάδης και ο Κώστας Νεγρεπόντης.

Συνολικά στις 9 από τις 12 κιτρινόμαυρες πρωτιές (συμπεριλαμβανομένης και της φετινής) καθοδηγούσε την ομάδα ξένος τεχνικός. Δηλαδή ποσοστό 75%! Οπότε είναι σαφές ότι ο Ουζουνίδης θα προσπαθήσει να αποτελέσει μία ακόμη εξαίρεση του κανόνα.

Ο υπηρεσιακός

Μάλιστα, η προηγούμενη φορά που στέφθηκε πρωταθλήτρια η ΑΕΚ με Ελληνα στον πάγκο καταγράφηκε την τελευταία σεζόν πριν από την ανατολή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η περίοδος 1978-79 είχε ξεκινήσει με κόουτς τον Φέρεντς Πούσκας, αλλά την 23η αγωνιστική ο διοικητικός ηγέτης Λουκάς Μπάρλος αποφάσισε την αποπομπή του Ούγγρου. Ο άμεσος συνεργάτης του, ο Ανδρέας Σταματιάδης, ανέλαβε υπηρεσιακός τεχνικός και ίσχυσε το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Κράτησε το πηδάλιο και στις 10 αγωνιστικές που απέμεναν μέχρι το φίνις, οδηγώντας την ομάδα στην back to back κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά το νταμπλ της περιόδου 1977-78 με τον Γένε Τσάκναντι.

Ο εμβληματικός Νεγρεπόντης

Για να βρεθεί πάντως ο προηγούμενος Ελληνας που οδήγησε την ΑΕΚ στην εγχώρια κορυφή –χωρίς να αποτελεί υπηρεσιακή λύση μεσούσης της περιόδου –πρέπει να ανατρέξει κάποιος σχεδόν 80 χρόνια πίσω…

Ο εμβληματικός Κώστας Νεγρεπόντης είχε πανηγυρίσει με την Ενωση το νταμπλ το 1938-39 και κατέκτησε και το πρωτάθλημα την αμέσως επόμενη περίοδο 1939-40 πριν ο συναγερμός του πολέμου διακόψει και την αθλητική δράση στη χώρα.

Ο Ντούσκο και οι άλλοι

Σε ό,τι αφορά τους ξένους, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς –που πήρε πάντως και ελληνική υπηκοότητα προϊόντος του χρόνου –έχει να επιδείξει τις περισσότερες (τέσσερις) κατακτήσεις πρωταθλήματος με την ΑΕΚ (1989, 1992, 1993, 1994). Σε δύο σεζόν έβαλε την υπογραφή του ο Γένε Τσάκναντι (1963, 1968) και σε μία οι Μπράνκο Στάνκοβιτς (1971), Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι (1978) και Μανόλο Χιμένεθ (2018).

Εστεμμένοι αποχωρήσαντες

Παρεμπιπτόντως, ο κόουτς πλέον της Λας Πάλμας Χιμένεθ είναι και ένας από τους προπονητές που αποχώρησαν ως πρωταθλητές από τον Δικέφαλο. Προηγήθηκε ο Ανδρέας Σταματιάδης. Είχε μεν αναλάβει ως υπηρεσιακός, αλλά με θετικότατο δείγμα 10 αγώνων (1978-79) ήλπιζε σε ανανέωση συνεργασίας. Αντ’ αυτού συνέχισε στον Ατρόμητο, συμβάλλοντας μάλιστα στην άνοδό του στην Α’ Εθνική.

Το καλοκαίρι του 1978 αποχώρησε και ο νταμπλούχος Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι προτιμώντας τη συνεργασία με τη Ζυρίχη.

Σταθερά φευγάτος ήταν και ο Γένε Τσάκναντι. Ο ουγγρογερμανός τεχνικός κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1962-63 και εν συνεχεία μεταπήδησε στη Νυρεμβέργη. Τον Ιανουάριο του 1967 επέστρεψε και εν τέλει επανέφερε την Ενωση στην κορυφή τη δεύτερη χρονιά (1967-68). Αποστολή εξετελέσθη και εκ νέου αποχώρηση.

Απομένει να φανεί και η κατάληξη της αποστολής του Ουζουνίδη. Καλείται να γίνει ο πρώτος Ελληνας μετά τον Σταματιάδη (1979) και ο πρώτος Ελληνας μη υπηρεσιακός μετά τον Νεγρεπόντη (1940) που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ.

Η παρουσίαση των διαρκείας

Η συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και η προσπάθεια για τη διατήρηση των εγχώριων σκήπτρων κυριαρχούν ως δέλεαρ στη νέα καμπάνια (που παρουσιάζεται αύριο) των εισιτηρίων διαρκείας της πρωταθλήτριας ΑΕΚ. Οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα.