Αλλος για Ισραήλ τράβηξε κι άλλος για Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σήμερα στην Ιερουσαλήμ. Εδώ τιμάται για τη συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ. Α, ο Κυριάκος θα δει και Νετανιάχου, προφανώς τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται και πολύ περισσότερο τώρα που η ΝΔ επενδύει στον άξονα συνεργασίας με το εν λόγω κράτος.

Ανοιγμα στον Βορρά

Η Φώφη είναι σήμερα ήδη στη Θεσσαλονίκη και θα έχει συναντήσεις με τον Γιάννη Μπουτάρη, αυτοδιοικητικούς και φορείς. Θα δει την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την Ενωση Αστυνομικών. Πάμε όμως τώρα στο ζουμί: Μαζί της θα είναι ο Γιώργος Καμίνης, που εσχάτως είναι και υπεύθυνος για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ίδιος έχει ως γνωστόν άριστες σχέσεις με τον Μπουτάρη, οπότε μπορεί να δούμε σήμερα και δήλωση κεντροαριστερής πίστης από τον δεύτερο στον απόηχο του φλερτ που επιχείρησε ο Τσίπρας. Το απόγευμα δε ο Καμίνης μιλάει στη Βέροια και η Φώφη στη Θεσσαλονίκη.

Τσάμπιον

Λέω τώρα να πάμε λίγο στα της Ευρώπης και ορισμένων δικών μας που εργάζονται σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Στην παράγραφο 11 της κοινής διακήρυξης του G7, λοιπόν, αναφέρεται ότι η εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων είναι πλέον προτεραιότητα. Προηγήθηκε η ανακοίνωση της απόφασης των 7 να επενδύσουν σχεδόν 4 δισ. δολάρια στον Καναδά για ποιοτική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο, ειδικά για γυναίκες και κορίτσια σε περιοχές συγκρούσεων. Αυτή είναι μια απόφαση-ορόσημο καθώς αντανακλά τη σημασία της εκπαίδευσης ως ασπίδας προστασίας ευάλωτων πληθυσμών, ειδικά των παιδιών. Τι σχέση όμως έχει όλο αυτό με τους Ελληνες που δουλεύουν στην Ευρώπη; Πρωτοπόρος της προώθησης της εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων μαθαίνω είναι ο ευρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος πριν από τρεις εβδομάδες ανακοίνωσε ότι 10% του προϋπολογισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για το 2019 θα διατεθεί προς αυτό τον σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στυλιανίδης, από το 2014 που ανέλαβε επίτροπος μέχρι σήμερα, αύξησε το κονδύλι αυτό 8 φορές! Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο κύπριος επίτροπος χαρακτηρίζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως «τσάμπιον» της εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων.

Εκλογή στην ΕΕ

Σας έχω όμως κι άλλο νέο από την Εσπερία. Και καλό. Αυξάνονται και πληθύνονται οι Ελληνες που κατακτούν καίριες θέσεις σε κομβικά σημεία της ΕΕ. Το νέο ευχάριστο μήνυμα για την Ελλάδα ήρθε πριν λίγες ημέρες με την εκλογή του Νίκου Μηλιώνη στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο επίκουρος καθηγητής Δημοσιονομικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατάφερε να κερδίσει τον πορτογάλο συνάδελφό του, αυξάνοντας τους Ελληνες που είναι σε θέσεις – κλειδιά στο οργανόγραμμα της ΕΕ.

Η επόμενη μέρα

Με πρωτοβουλία τουΝίκου Ανδρουλάκη, θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών συζήτηση με θέμα: «Εκλογές στην Τουρκία: η επόμενη μέρα – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οΝίκος Αλιβιζάτος, οΧρήστος Τεάζης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, οΖήνων Τζιάρρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου, και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής. Τον συντονισμό θα κάνει ο δικός μαςΑγγελος Αθανασόπουλος.

Οταν οι πολιτικοί πήγαν στο Athens Pride

Το Σάββατο έγινε και το Athens Pride, για 14η χρονιά. Η παρέλαση υπερηφάνειας με τίτλο φέτος Παρούσα. Πολύς κόσμος και πολλές παρουσίες εντόπισα εδώ. Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τουςΔημήτρη ΤζανακόπουλοκαιΧριστόφορο Βερναρδάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με μοβ μπλουζάκι έκανε και χαιρετισμό. Εδώ είχαν την τιμητική τους οι πιο δικαιωματικοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οΠάνος Λάμπρου, ηΑννέτα Καββαδία, αλλά και οΓιάννης Μπουρνούς. Τα δε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν περίπτερα το ένα δίπλα στο άλλο δικαιολογώντας την πολιτική τους σύμπραξη. Σύσσωμος ήταν ο Τομέας Δικαιωμάτων του Ποταμιού ενώ εντόπισα την καθηγήτρια και σύμβουλο τουΣταύρου Θεοδωράκη, Αννα Λιδάκη,αλλά και το στέλεχος της ΣεβαστουπόλεωςΓιώργο Δημακόπουλο.

Η γαλάζιααντιπροσωπεία

Για το Pride όμως να σας πω πως τελικά ήταν πολυπληθής η αντιπροσωπεία και της ΝΔ που έδωσε το «παρών». Και το λέω γιατί είχε δημιουργηθεί μια συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα πώς θα αντιμετώπιζαν οι πιο ριζοσπαστικοί διαδηλωτές την εν λόγω παρουσία. Μια χαρά, μαθαίνω. Πήγαν λοιπόν οιΚωνσταντίνος Ζούλας,Λευτέρης Αυγενάκης,Φωτεινή Πιπιλή,Σοφία Ζαχαράκη,Κύρα Κάπηκαι ο εκ των λογογράφων τουΚυριάκου,Ευτύχης Βαρδουλάκης. Ηταν επίσης οΓιώργος Α. Σταμάτηςπου εκτός από γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων έχει και την ευθύνη του πιο δικαιωματικού ανοίγματος του κόμματος και με διαβεβαιώνουν πως κάνει καλή δουλειά.