Την αγωνία του Ζόραν Ζάεφ να βάλει τέλος στα σενάρια περί εμφυλίου στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και σφοδρής αντιπαράθεσης με τον Ν. Ντιμιτρόφ, επιχειρεί να βάλει νέα ανακοίνωση από τα Σκόπια.
Με κοινή δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και η κυβέρνηση επισημαίνουν πως έχουν κοινή γραμμή και εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, ανάμεσά τους την ενίσχυση της ταυτότητας των πολιτών.

«Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας» καταλήγει.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν εκτιμήσεις στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι η καθυστέρηση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα οφειλόταν σε διαφωνίες του σκοπιανού πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φερόταν να έχει υιοθετήσει πιο συντηρητική στρατηγική στη διαπραγμάτευση.

Με ανακοίνωσή της, το Σάββατο, η κυβέρνηση της γείτονος έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης «ποιοτικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης» η οποία θα είναι βιώσιμη.

Πάνε μαζί

Παράλληλα, το επιτελείο του Ζάεφ υπογράμμιζε πως οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος, τονίζοντας πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.

Οι δύο άνδρες επίσης πραγματοποίησαν εξόρμηση στη Στρούμιτσα μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων ότι υπάρχει διαφωνία για το θέμα του ονοματολογικού.

Ο Ζάεφ ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες που εικονίζουν τον ίδιο, τον Ντιμιτρόφ και τις συζύγους τους, προσθέτοντας με νόημα το σχόλιο: «Στην ίδια γραμμή». Οι δύο άνδρες, μάλιστα, απήλαυσαν το απόγευμά τους οδηγώντας στους δρόμους του χωριού όπου ο σκοπιανός πρωθυπουργός διατηρεί εξοχική κατοικία.

Ωστόσο, και παρά τις διαψεύσεις, είναι σε όλους γνωστό στα Σκόπια ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα κόντρα που προκαλεί και την εμπλοκή στη συμφωνία. Παρασκηνιακά από την κυβέρνηση Ζάεφ κατηγορούν τον Ντιμιτρόφ ότι υπαναχώρησε από αυτά που είχε συμφωνήσει με τον Κοτζιά.
Σε κάθε περίπτωση, Σκόπια και Αθήνα αναζητούν ένα εξιλαστήριο θύμα σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις και ξεκινήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών.