Tα αμερικανικά drones άρχισαν εδώ και δύο μήνες να επιχειρούν από ελληνικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, ενώ οι Αμερικανοί επεκτείνουν τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους στη χώρα μας.

Τα «εγκαίνια» (εάν μπορούν έτσι να χαρακτηριστούν) των επιχειρήσεων των drones από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας τα πραγματοποίησε πρόσφατα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, o οποίος και επιθεώρησε τη βάση.

Ενα δημοσίευμα, μάλιστα, του defensenews.com, που ανέφερε πως η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ξεκίνησε μεν τη χρήση των MQ-9 Reaper (θεριστές) drones από τη βάση πολεμικής αεροπορίας της Λάρισας, που βρίσκεται στο μέσον της ανατολικής πλευράς της Ελλάδας, κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά η παρουσία τους στην Ελλάδα θα είναι προσωρινή, καθόλου δεν ανησύχησε την κυβέρνηση. Διότι, όπως εξήγησαν οι επιτελείς, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Κατασκοπευτικές επιχειρήσεις

Και τούτο γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», τα δύο αμερικανικά drones που επιχειρούν από τη Λάρισα είναι άοπλα, μετέχουν σε κατασκοπευτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού και σε επιχειρήσεις αναγνώρισης από την Κριμαία έως τα βάθη της Αφρικής. Επιχειρήσεις που στέφονται με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αλλά και από πηγές της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Στον αέρα βρίσκεται συνεχώς το ένα από τα δύο drones, πετά σε μεγάλο ύψος, δεν χρειάζεται για την πτήση του καύσιμα (αφού είναι ηλεκτρικά), συνεργάζεται άψογα με τις επίγειες δυνάμεις της Λάρισας αλλά και με τον Πύργο Ελέγχου της στρατιωτικής βάσης και η πτήση τους ελέγχεται από αμερικανούς ειδικούς στο Τέξας μέσω δορυφόρων. Μόνο στις απογειώσεις – προσγειώσεις χρησιμοποιούνται τα βοηθήματα της βάσης της Λάρισας.

Πάντως ο Eric Pahon, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, εξακολουθεί να λέει ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται προσωρινά στη Λάρισα, ενώ η συνήθης βάση τους στην Αφρική υφίσταται επισκευές. «Η υποστήριξη που προσφέρουν στην αποστολή αυτή και σε άλλες είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας στην εξωτερική πολιτική στην περιοχή, ειδικά για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον Νότο» πρόσθεσε.

Ο Auburn Davis, υπεύθυνος Τύπου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην Αφρική, δήλωσε ότι τα drones θα πετούν μόνο μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου «σε δρομολόγια που έχουν την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και όσο επιχειρούν στον ελληνικό εναέριο χώρο θα είναι σε επαφή με την αρμόδια ελληνική Αρχή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας».

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν τη Λάρισα και όχι το Ιντζιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, που συνήθως αποτελούσε την πρώτη επιλογή για τέτοιου είδους αποστολές, είναι ενδεικτικό του πολύ κακού κλίματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που τροφοδοτεί διαρκώς σενάρια για την απόφαση των Αμερικανών να μειώσουν μεσοπρόθεσμα την «εξάρτησή» τους από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικών υποδομών.

Βάση ελικοπτέρων

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί το τελευταίο διάστημα, αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη και είχαν επαφές με τοπικούς παράγοντες, με σκοπό τη δημιουργία στην περιοχή αυτή μιας βάσης ελικοπτέρων. Οι Αμερικανοί θεωρούν απαραίτητη μια στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη λόγω της επικείμενης LPG στην περιοχή, δηλαδή εγκαταστάσεων υποδοχής υγροποιημένου αερίου που θα μεταφέρουν ειδικά πλοία, όπως είχε συμφωνηθεί στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι άρχισε (και συνεχίζεται) η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Αν και οι εργασίες ανακαίνισης άρχισαν, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν αποφασίσουν οι Αμερικανοί τη μεταφορά της βάσης από το Ιντζιρλίκ, θα φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές στην Ανδραβίδα. Ηδη τις μετέφεραν στη Ρουμανία. Τη βάση της Ανδραβίδας επισκέφθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ και την επιθεώρησε, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί η παρουσία του στη χώρα μας.