Τη χρυσή τομή για να συμφωνήσουν στον οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη εξακολουθούν να αναζητούν οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, η Γερμανία και η Γαλλία.

Επειτα από μαραθώνιες συνομιλίες το Σάββατο στο Παρίσι που κράτησαν 13 ώρες, οι δύο πλευρές πέτυχαν πρόοδο χωρίς όμως να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις ειδικά στα θέματα κανονισμών για τις τράπεζες, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Στόχος τους είναι να έχουν συμφωνήσει μέχρι τη Σύνοδο της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου.

Επικεφαλής των συνομιλιών ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ και ο γερμανός ομόλογός του Ολαφ Σολτς, οι οποίοι επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Ο Σολτς πρότεινε μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισης της ανεργίας το οποίο θα κάνει την ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί επίσης να επιβληθεί στην ευρωζώνη φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Οι συζητήσεις αυτές των δύο ισχυρότερων παικτών στην ΕΕ γίνονται καθώς έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωζώνη η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας η οποία έχει αρχίσει να ζητά μείωση χρέους και αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοριέρε ντελα Σέρα» πάντως ανέφερε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να εξετάσει την αποχώρησή της από το ευρώ και ότι θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μείωση των επιπέδων χρέους και την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν ξεκίνησε εκστρατεία για περισσότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ πριν τις εκλογές στην Ιταλία και την αλλαγή κυβέρνησης στην Ισπανία. Ουσιαστικά ο Μακρόν ζητά περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ώστε να ευνοούνται περισσότερο οι φτωχότερες. Ζητά επίσης να δημιουργηθεί ειδικός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη για επενδύσεις που θα βοηθήσουν άμεσα την οικονομία. Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ εμμένει στην πάγια θέση της ότι οι πιο πλούσιες χώρες δεν θα πρέπει να πληρώνουν τα λάθη των κυβερνήσεων των φτωχότερων χωρών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα με στόχο να υπάρξει συμφωνία. Για ουσιώδη πρόοδο έκανε λόγο και η πλευρά της Γαλλίας, ανέφερε πηγή της χώρας στο Reuters, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι τη συμφωνία. Τα μάτια της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης είναι αυτό το διάστημα στραμμένα στις εξελίξεις στην Ιταλία όπου η νέα κυβέρνηση θα δώσει δείγματα γραφής για την κοινωνική και οικονομική πολιτική που σκέφτεται να ακολουθήσει.