Τα πυρά του εναντίον του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της G7, που διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και των εταίρων του κατηγορώντας τον ότι «δεν υπολογίζει» την παγκόσμια τάξη.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, εντούτοις, είναι που βλέπω πως η παγκόσμια τάξη, η οποία βασίζεται σε κοινούς κανόνες, αποτελεί αντικείμενο περιφρόνησης όχι από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά, προς έκπληξη, από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της: τις ΗΠΑ» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο Τουσκ, που έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στο Λα Μαλμπέ, στον ανατολικό Καναδά.

Ο Τραμπ δεν σνομπάρει τη Μέι

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας,δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι, δεν θεωρεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ τη σνομπάρει στη σύνοδο κορυφής των G7 και θα μιλήσει μαζί του ακόμη κι αν δεν έχει προγραμματιστεί μια διμερής συνάντηση.

Η Μέι θα συναντήσει όλους τους άλλους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.

«Θα εργάζεται δίπλα (στον Τραμπ) σήμερα σε πολλές συνεδρίες εργασίας. Προφανώς του μίλησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και θα τον δει κατά την επίσκεψή του τον επόμενο μήνα επομένως είχε πολλές ευκαιρίες να του μιλήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Μέι θεωρεί πως η μη πραγματοποίηση μιας διμερούς συνάντησης είναι σνομπάρισμα, η εκπρόσωπος είπε «όχι».