Σοκ προκάλεσε χθες η είδηση της αυτοκτονίας ενός από τους πιο διάσημους και χαρισματικούς σεφ παγκοσμίως, του Αντονι Μπουρντέν, στα 61 του χρόνια. Οπως ανακοίνωσε το CNN, που φιλοξενούσε την ταξιδιωτική – γαστρονομική εκπομπή του «Αγνωστα μέρη», ο Μπουρντέν βρέθηκε κρεμασμένος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Στρασβούργο, στη Γαλλία, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα ενός νέου επεισοδίου της βραβευμένης σειράς.

Πολυτάλαντος, κοσμογυρισμένος και ιδιαίτερα επιτυχημένος, τόσο στην κουζίνα όσο και στην τηλεόραση, ο Αντονι Μπουρντέν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη αλλά μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ. Η αγάπη του για το φαγητό ξεκίνησε όταν δοκίμασε, σε μικρή ηλικία, το πρώτο του στρείδι σε μία ψαρόβαρκα στη Γαλλία… Ο Μπουρντέν φοίτησε στη γνωστή σχολή μαγειρικής Culinary Institute of America, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, και εργάσθηκε ως σεφ σε πολλά εστιατόρια. Η φήμη του άρχισε να απογειώνεται το 1999, όταν το περιοδικό «New Yorker» δημοσίευσε ένα άρθρο του με τίτλο «Μη φάτε πριν το διαβάσετε» –άρθρο που ο ίδιος ανέπτυξε στη συνέχεια στο βιβλίο «Κουζίνα εμπιστευτικό» (στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Νάρκισσος), ένα από τα πολλά γαστρονομικά best sellers που υπέγραψε.

Γνωστός και ως «ροκ σταρ του μαγειρικού κόσμου», διάσημος για την τάση του να τα λέει έξω από τα δόντια, ο Μπουρντέν κατέκτησε στη διάρκεια της καριέρας του όλα τα βραβεία που η βιομηχανία του τομέα του μπορούσε να προσφέρει. Μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του, αρχικά στα δίκτυα Food Network και Travel Channel, από το 2013 και εξής στο CNN, καθώς και τα βιβλία του, διερεύνησε πτυχές της ανθρώπινης ψυχολογίας και βοήθησε τους θεατές να σκεφθούν διαφορετικά για το φαγητό, τα ταξίδια και τον εαυτό τους. «Η αγάπη του για την περιπέτεια, τους νέους φίλους, το καλό φαγητό και το ποτό και τις ξεχωριστές ιστορίες του κόσμου τον έκαναν έναν μοναδικό αφηγητή» σημείωσε το CNN στην ανακοίνωσή του. «Τα ταλέντα του ποτέ δεν έπαψαν να μας καταπλήσσουν και θα μας λείψει πολύ. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι μαζί με την κόρη και την οικογένειά του αυτές τις απίστευτες δύσκολα στιγμές».