Πιο εύκολα θα συναπαντιόταν κανείς με αρκούδα, παρά με τον Ντόναλντ Τραμπ ή την Ανγκελα Μέρκελ: η σύνοδος του G7, στον Καναδά, όπου συμμετέχουν οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, διεξάγεται μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων, των φιλοπερίεργων και, κυρίως, των διαδηλωτών.

Απόσταση 140 χιλιομέτρων χωρίζει την πόλη του Κεμπέκ, όπου βρίσκεται το κέντρο Τύπου, από το γραφικό Λα Μαλμπέ, όπου συναντιούνται οι ηγέτες, σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, το Manoir Richelieu, στον ποταμό Αγιο Λαυρέντιο.

Εκτός από το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, το καζίνο και τα γήπεδα γκολφ είναι συνήθως οι μεγάλες ατραξιόν του Λα Μαλμπέ, που πλέον έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο με τείχος ύψους τεσσάρων μέτρων. Τ’ αυτοκινητάκια που χρησιμοποιούν οι γκόλφερ για να μετακινούνται έχουν επιταχθεί από πάνοπλους αστυνομικούς ενώ οι κουλοχέρηδες μπήκαν στις αποθήκες για να δημιουργηθεί χώρος για τους περίπου 150 δημοσιογράφους που πηγαινοέρχονται από το Κεμπέκ στο Λα Μαλμπέ, διασχίζοντας δασωμένους λόφους όπου, καμιά φορά, εμφανίζονται αρκούδες.

Σχεδόν 450 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια

Μια χούφτα δημοσιογράφοι επιτρέπεται κάθε φορά να πλησιάζουν στο ξενοδοχείο και να παρίστανται, για λίγα λεπτά, στις πρώτες συναντήσεις των ηγετών μεταξύ τους.

Οι συζητήσεις των ηγετών αναμένονται τεταμένες, κυρίως λόγω των διαφωνιών μεταξύ του αμερικανού προέδρου και των άλλων έξι προέδρων και πρωθυπουργών (του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας). Οι οικοδεσπότες Καναδοί ελπίζουν ότι θα ελαφρύνουν κάπως την ατμόσφαιρα με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που οργανώνουν απόψε Παρασκευή και στις οποίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και καλλιτέχνες του Cirque du Soleil.

Πάντως, οι αρχές του Καναδά θα δαπανήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους για τη G7, σχεδόν το 70% των 600 εκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτουν, στα μέτρα ασφαλείας. Συνολικά, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή 8.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι πρώτες διαδηλώσεις

Ακόμη και στο Κεμπέκ, οι δρόμοι της παλαιότερης καναδικής πόλης είναι σχεδόν άδειοι: η κυβέρνηση έδωσε άδεια σε περίπου 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές έχουν αδειάσει μέρος της φυλακής του Κεμπέκ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να γίνει καμία σύλληψη.

Οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της G7 μέχρι στιγμής δεν προκάλεσαν τις ταραχές που φοβούνταν οι σχολιαστές των τοπικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη – στο περιθώριο, λίγες δεκάδες μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι που τα έβαλαν με τους φωτορεπόρτερ.

Το πρωί της Παρασκευής, περίπου 100 διαδηλωτές που ήθελαν να αποκλείσουν τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Λα Μαλμπέ βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες αστυνομικούς, οπλισμένους σαν αστακούς.

Από πάνω τους πετούσαν δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο αεροπλάνο. Οι συγκεντρωμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η αστυνομία στην υπηρεσία των πλουσίων και των φασιστών» ή «Δούλευε, κατανάλωνε και βγάλε τον σκασμό».