Προκάλεσε παγκόσμια επιφωνήματα θαυμασμού με τα έργα που φιλοτέχνησε στο πρώτο Μουντιάλ της καριέρας του, αλλά έκτοτε οι υψηλότατες προσδοκίες δεν ευοδώθηκαν.

Τέσσερα χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ο καλλιτέχνης Χάμες μοιάζει να ψάχνει τη χαμένη του έμπνευση. Τον βοήθησε η αλλαγή περιβάλλοντος (από τη Ρεάλ στην Μπάγερν) για να ετοιμάσει νέα… έκθεση ζωγραφικής και καλείται να επιβεβαιώσει και σε εθνικό επίπεδο ότι τραβάει ξανά την ανιούσα, μετά την αδυναμία του να καθιερωθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρόστερ της Βασίλισσας. Τίτλους κατέκτησε, αλλά δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ζινεντίν Ζιντάν με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί δανεικός στην Μπάγερν το καλοκαίρι του 2017.

Τότε ξεκίνησε η διαδικασία αναγέννησης και τώρα η Εθνική –με την οποία είχε εκτινάξει τις μετοχές του το 2014 –προσφέρεται για περαιτέρω ώθηση. Ο 27χρονος πλέον Χάμες Ροντρίγκες έχει μάλιστα την ευκαιρία να διευρύνει ένα αξιομνημόνευτο σερί σκοραρίσματος. Είχε δράσει και στα πέντε παιχνίδια της Κολομβίας στα γήπεδα της Βραζιλίας, στον δρόμο προς τα προημιτελικά της διοργάνωσης (άνευ προηγουμένου επιτυχία για τη χώρα). Και με συνολικά έξι γκολ (το πρώτο στο 3-0 κόντρα στην Ελλάδα) κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι του προηγούμενου Μουντιάλ, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην κορυφαία 11άδα της διοργάνωσης. Πρόσφερε επίσης ένα γκολ για χαϊλάιτ που βραβεύτηκε ως το κορυφαίο του Μουντιάλ 2014, αλλά και της χρονιάς γενικότερα καπαρώνοντας το βραβείο Φέρεντς Πούσκας της FIFA. Με πλάτη προς την εστία της Ουρουγουάης (στη φάση των 16, που υπέγραψε τη νίκη-πρόκριση σκοράροντας δις) υποδέχθηκε την μπάλα με το στήθος και ταυτόχρονα την έστρεψε προς τα αριστερά του εξαπολύοντας ένα εντυπωσιακό βολέ. Μία φάση που ανέδειξε την ποιότητα και την ικανότητα του Χάμες να απειλεί και από μακρινή απόσταση.

Ο Ροντρίγκες προτιμάει κατά δήλωσή του να αγωνίζεται πίσω από τον σέντερ φορ, αλλά κατά καιρούς έχει παίξει και στα άκρα και ως πλέι μέικερ. Η Ρεάλ δαπάνησε 75 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει από τη Μονακό μετά το Μουντιάλ του 2014.

Παλιοί και νέοι

Ο Ροντρίγκες δεν ήταν κανένας κομήτης. Είχε σταθερά ανοδική πορεία σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο μέχρι τότε. Εγινε ο νεότερος ξένος που σκόραρε σε αγώνα του πρωταθλήματος Αργεντινής, συνέβαλε στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου της Μπάνφιλντ και ανέβασε τις μετοχές του μετέπειτα και στην Πόρτο, που είναι… μανούλα στο να αναδεικνύει και να μοσχοπουλάει παίκτες. Σε εθνικό επίπεδο αναδείχθηκε κορυφαίος πασέρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 το 2011.

Πέραν του Χάμες, στην 23άδα της Κολομβίας φέτος (6η παρουσία) βρίσκονται παλιοσειρές (ο τερματοφύλακας Οσπίνα, ο αμυντικός μέσος Κάρλος Σάντσεθ, ο winger Κουαδράδο, ο σέντερ φορ Φαλκάο), αλλά και νέο αίμα (οι στόπερ Ντάβινσον Σάντσεθ της Τότεναμ, Μίνα της Μπαρτσελόνα και ο μέσος Λέρμα της Λεβάντε).

Ο προπονητής Χοσέ Πέκερμαν

Η παράδοση που τον «πονάει»

Κοινή συνισταμένη στις δύο προηγούμενες παρουσίες του προπονητή Χοσέ Πέκερμαν σε Μουντιάλ είναι πως τον φρέναραν στα προημιτελικά οι διοργανώτριες χώρες. Το 2006 ως τεχνικός της Αργεντινής αποκλείστηκε από τη Γερμανία στα πέναλτι, ενώ το 2014 με την Κολομβία ηττήθηκε 2-1 από τη Βραζιλία.

Η φήμη του είχε χτιστεί νωρίτερα με τους πέντε τίτλους που κατέκτησε σε διοργανώσεις κάτω των 20 ετών με την Αργεντινή: τρεις παγκόσμιους (1995, 1997, 2001) και δύο στη Λατινική Αμερική (1997, 1999).

Με την παρέα τού Χάμες συνεργάζεται από τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ το 2014 εκδήλωσε την επιθυμία να πολιτογραφηθεί Κολομβιανός. Σημειωτέον, ο 69χρονος κόουτς είναι γεννημένος στην Αργεντινή αλλά έχει εβραϊκές ρίζες.