Σε τριπλή πρόκληση κατά της Ελλάδας προχώρησε χθες η Αγκυρα, προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα για την κλιμάκωση μιας εθνικιστικής ρητορικής που συνδυάζεται, μάλιστα, με κινήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά ένα ατύχημα, δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να παγώσει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο, που αναφέρεται στον Εβρο, την ώρα μάλιστα που οι προσφυγικές ροές είναι αυξημένες. Ταυτόχρονα, με το πρόσχημα… κρίσης στο Αιγαίο, όπως μετέδιδαν τα τουρκικά ΜΜΕ, δόθηκε εντολή σε πολεμικά πλοία και τουρκικές δυνάμεις καταδρομών να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ το κερασάκι των χθεσινών εμπρηστικών δηλώσεων από τη γείτονα ήταν η νέα επίθεση Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του χαρακτήρισε την Ελλάδα «χρεοκοπημένη» και «τελειωμένη» χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο χθεσινό μπαράζ προκλήσεων έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απειλή που είχε εκτοξεύσει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ περί απαγωγής των οκτώ εκζητούμενων αξιωματικών και έπειτα από την ανακοίνωση – απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πως η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα στο Αιγαίο σε περιοχές υπό καθεστώς αμφισβήτησης». Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέδεσε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την απελευθέρωση των οκτώ –που η γείτων τους θεωρεί πραξικοπηματίες –και την άρνηση της Ελλάδας να τους εκδώσει στην Τουρκία. Φαίνεται δηλαδή ότι Αγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να εντάξει σε μια λογική παζαριού και ανταλλαγμάτων την υπόθεση των τούρκων αξιωματικών, παράλληλα με την παρατεινόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.
Το «Πεντάγωνο». Την εικόνα αυτή αναδεικνύει και το ελληνικό «Πεντάγωνο», το οποίο δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος εστίασε στα σενάρια του παζαριού. «Εμείς δεν συναλλασσόμεθα με την Τουρκία. Και ούτε μπαίνουμε στη λογική της ανταλλαγής που αυτή διεκδικεί και θέλει αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς», ανέφερε από την Κάσο όπου βρέθηκε χθες για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του νησιού το 1824. Σχολιάζοντας δε τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων επισήμανε πως «δυστυχώς από τη μεριά της Τουρκίας έχουμε τη ρητορική της έντασης». Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων έκανε λόγο για «παράνομη κράτηση» και για «βαρβαρότητα δικαίου», αφού «κρατείται κάποιος για τρεις μήνες χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο».

«Κρίση στο Αιγαίο». Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση σε μία επικοινωνιακή κίνηση που μάλλον είχε στόχο το εσωτερικό της ακροατήριο και την προσέλκυση ψηφοφόρων εν όψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, διέταξε –τουλάχιστον όπως μετέδιδε χθες το πρακτορείο Αναντολού –να τεθούν σε επιφυλακή μία φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και ομάδα ειδικών δυνάμεων επικαλούμενη… κρίση στο Αιγαίο. Πηγές του ΓΕΕΘΑ σχολίαζαν όμως δηκτικά πως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει καμία κρίση στο Αιγαίο και απέδιδαν την κίνηση της Αγκυρας στη γενικότερη εθνικιστική ρητορική της λόγω των εκλογών. Οπως προσέθεταν, «αυτή την εβδομάδα είναι σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς 2018″. Ολος ο στόλος μας βρίσκεται στο Αιγαίο. Και κάθε φορά, όπως συμβαίνει και με άλλες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας –λένε –τουρκικά πολεμικά παρακολουθούν την εξέλιξη της άσκησης. Το ίδιο κάνουν άλλωστε και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια μεγάλων τουρκικών ασκήσεων. Ομως άλλο αυτό, και άλλο να δίνουν την εικόνα κρίσης στο Αιγαίο…».

Στο «Πεντάγωνο» πάντως παρακολουθούν προσεκτικά και τις δηλώσεις και τις κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Και ειδικά μετά τις συνεχείς προκλήσεις των τελευταίων μηνών, η εντολή που έχει δοθεί είναι να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και αυξημένη ετοιμότητα. Με δεδομένο όμως το περιστατικό της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μία ακόμη απρόβλεπτη ενέργεια από την Τουρκία στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η άσκηση «Καταιγίς» είναι η ετήσια μεγάλης κλίμακας άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώνεται σήμερα. Διεξάγεται στην περιοχή του Κεντρικού, Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

Εμπρηστικές δηλώσεις. Το χθεσινό σκηνικό έντασης είχε αρχίσει να διαμορφώνει από χθες το πρωί, κινούμενος σε ανάλογο προκλητικό ύφος, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του οικονομικού επιμελητηρίου της Αγκυρας επιτέθηκε στην Ελλάδα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς: «Η γείτων έχει χρεοκοπήσει. Εχει τελειώσει και παρ’ όλα αυτά την αναβάθμισαν. Οι Ελληνες έχουν βυθιστεί. Εχουν καταρρεύσει, καταρρεύσει… Δείτε τους δρόμους τους και σε πόσο κακή κατάσταση είναι τώρα» ανέφερε.