Σφίγγει ο κλοιός και πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την Aegean Marine Petroleum Network στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για πιθανές παρατυπίες στα βιβλία της, που μπορεί να την αναγκάσουν να διαγράψει ποσό 200 εκατ. δολαρίων από τον ισολογισμό της. Πρόκειται για νέες δυσμενείς εξελίξεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στον χορό των αρνητικών ειδήσεων για την εταιρεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες. Οι εξελίξεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η μετοχή της από τα 4,45 δολάρια στις αρχές του έτους έφτασε να υποχωρεί έως τα 1,19 δολάρια στις 7 Απριλίου.

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν μετά την έρευνα που έγινε από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean, όπου συμμετέχουν πλέον και ανεξάρτητα μέλη που διορίστηκαν από ακτιβιστές μετόχους. Και το αποτέλεσμά τους παραπέμπει σε μια υπόθεση ανάλογη της Folli Follie, για να μιλήσουμε με «ελληνικούς όρους».

Οπως ανέφερε ο ιστότοπος Tradewinds στις 4 Ιουνίου, η διεθνής εταιρεία ναυτιλιακών καυσίμων ανακοίνωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να εγγράψει ζημιές 200 εκατ. δολ. επειδή λογιστική έρευνα στα βιβλία της αποκάλυψε την «πιθανή υιοθέτηση ακατάλληλων λογιστικών πρακτικών κατά παράβαση της πολιτικής της εταιρείας».

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα χρήματα της οφείλονται από τέσσερις αντισυμβαλλόμενους (με βάση τα οικονομικά στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2017). Συγκεκριμένα, περίπου 172 εκατ. δολ. οφείλονταν από τους αντισυμβαλλόμενους στα τέλη του 2016 και 85 εκατ. δολ. από το τέλος του 2015, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tradewinds.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤα.

n Αφού το νέο ΔΣ ανέφερε ότι δεν υπάρχει οικονομική ουσία στις συναλλαγές αυτές, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα εάν εμφανίστηκαν για να φουσκώσει ο ισολογισμός της εταιρείας με παράνομο τρόπο.

n Τα νέα ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ – σε συνεργασία με λογιστές και ελεγκτές – δηλώνουν ότι ερευνούν αριθμό συναλλαγών που ωφέλησαν τον ιδρυτή της Aegean Marine Δημήτρη Μελισσανίδη  (π.χ. την πώληση του μεριδίου του τον Αύγουστο του 2016 έναντι 100 εκατ. δολαρίων, συμβόλαια και συναλλαγές εταιρειών του με την Aegean, μέχρι και έξοδα για πάγια, όπως τα ενοίκια στον Πειραιά).

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στα ξένα Μέσα, το νέο ΔΣ της εταιρείας έχει δηλώσει ότι ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες η εταιρεία παροχής πληροφοριών και τιμών για ενέργεια και εμπορεύματα Platts είχε ανακοινώσει ότι η Aegean Marine έχασε την προθεσμία στις 30 Απριλίου για να υποβάλει την ετήσια έκθεσή της για το 2017 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η Aegean δεν πληροί πλέον τους όρους των εισηγμένων του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και έχει λάβει προθεσμία έξι μηνών από τις 30 Απριλίου για να υποβάλει τα στοιχεία, ανέφερε ακόμη η Platts.

Οι φουρτούνες για την Aegean, που ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ξεκίνησαν όταν η εταιρεία επιδίωξε να αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων HEC (συμφερόντων Μελισσανίδη) για 367 εκατ. δολάρια. Στις 14 Μαρτίου ομοσπονδιακή δικαστής στη Νέα Υόρκη εξέδωσε περιοριστική εντολή μπλοκάροντας προσωρινά την εξαγορά.

Συγκεκριμένα, η δικαστής Λορέτα Πρέσκα, σύμφωνα με το Tradewinds είπε, χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα κατά της προτεινόμενης συμφωνίας, ότι η συναλλαγή με τον μεγιστάνα του πετρελαίου και πλοιοκτήτη Δημήτρη Μελισσανίδη δεν ήταν δίκαιη επειδή δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια να ψηφίσουν για αυτήν οι μέτοχοι και δρομολογήθηκε ώστε να πραγματοποιηθεί πριν από την ετήσια συνάντηση των μετόχων της εταιρείας.