Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Πέμπτη, μία ημέρα πριν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα την ΕΕ ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» κι εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.

«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό (σ.σ.: του Καναδά Τζάστιν) Τριντό και στον πρόεδρο (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και ορθώνουν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «αδημονεί να τους δει» σήμερα στο Κεμπέκ.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζεται στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και ν’ ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.

«Δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι»

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που είχε επενδύσει σε στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7 – η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, καθώς και η δική του χώρα – πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα», ενώ ξεκαθάρισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

«Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται», πέταξε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. «Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω απ’ όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο. Αλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.