Ο λόγος στους βουλευτές. Πρεμιέρα στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Γερμανίας με έναν νέο θεσμό: την «Ωρα της Καγκελαρίου», την οποία εγκαινίασε χθες η Ανγκελα Μέρκελ. Καταρχήν ενημέρωση της καγκελαρίου για την τακτική, κάθε Τετάρτη, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και ακολούθως ερωτήσεις βουλευτών που δεν έπρεπε να ξεπερνούν το ένα λεπτό. Οι απαντήσεις της καγκελαρίου επίσης. Μέσα σε μία ώρα πήραν τον λόγο 30 βουλευτές και δόθηκαν ισάριθμες απαντήσεις. Τρεις φορές τον χρόνο η καγκελάριος θα περνά από το κόσκινο των βουλευτών.

Η χθεσινή πρεμιέρα αποδείχτηκε εξόχως ενημερωτική. Για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής του G7, που ήταν θέμα του υπουργικού συμβουλίου, οι βουλευτές του ακροδεξιού AfD έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον όσον αφορά την επανένταξη της Ρωσίας για να επανασυσταθεί το G8. Προς το παρόν δεν είναι εφικτή η επανένταξη της Ρωσίας, η οποία αποκλείστηκε μετά την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με την προσάρτηση της Κριμαίας, εξήγησε η Μέρκελ.

Εντονο ήταν το ενδιαφέρον του AfD και για την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ και του νέου αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Ρίτσαρτ Γκρενέλ. Δικαίως, καθώς ο Γκρενέλ δηλώνει απροκάλυπτα υποστηρικτής των ακροδεξιών συντηρητικών κινημάτων στην Ευρώπη. Η Μέρκελ παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου κλήθηκε χθες ο Γκρενέλ να δώσει εξηγήσεις για τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο Γκρενέλ, στενός συνεργάτης του Τραμπ, μέσω της ακροδεξιάς διαδικτυακής πύλης Breitbart εξήγγειλε ότι θα ενισχύσει τα συντηρητικά κινήματα στην Ευρώπη. «Θέλω οπωσδήποτε να στηρίξω άλλους συντηρητικούς, άλλους ηγέτες στην Ευρώπη» τόνισε ο Γκρενέλ, ο οποίος χαρακτήρισε «ροκ σταρ» τον συντηρητικό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς –τον προσκάλεσε μάλιστα στην αμερικανική πρεσβεία όταν θα επισκεφθεί το Βερολίνο.

«Οι πρεσβευτές έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους» απάντησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στις οργίλες αντιδράσεις πολιτικών στο Βερολίνο. «Οι πρεσβευτές είναι εκπρόσωποι των χωρών τους και πολιτικών κινημάτων» έγραψε στο Τwitter ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής και του SPD Μάρτιν Σουλτς, «ο Γκρενέλ συμπεριφέρεται σαν ακροδεξιός αποικιοκράτης αξιωματικός».

Το AfD θυμήθηκε την «ελληνική αμαρτία» στη χθεσινή «Ωρα της Καγκελαρίου» στη Μπούντεσταγκ. Η ελληνική κρίση ήταν η πράξη γέννησης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία που ξεκίνησε ως ευρωσκεπτικιστικό και κατέληξε σήμερα ακροδεξιό κόμμα που ζητά έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ και επιστροφή στο μάρκο. Με αυτήν την αφετηρία, βουλευτής του AfD θέλησε χθες να μάθει από τη γερμανίδα καγκελάριο εάν «το αμάρτημα» με τη διάσωση της Ελλάδας θα επαναληφθεί στην περίπτωση της Ιταλίας. «Γνωρίζετε τις αποφάσεις του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για την Ελλάδα και τα δάνεια του ESM. Ολες οι αποφάσεις ενίσχυσαν τις δικαιοδοσίες της Βουλής, αλλά ταυτόχρονα κρίθηκαν συνταγματικές», απάντησε η Μέρκελ.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος καταλήξαμε σε ένα καλό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε. «Με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζω και την νέα ιταλική κυβέρνηση» είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος έκλεισε ήδη την πρώτη συνάντησή της με τον νέο ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G7. Αποσαφήνισε ταυτόχρονα και το πλαίσιο αυτής της συνάντησης: «Η ΕΕ βασίζεται στη δέσμευση ότι όλοι τηρούν τους κανόνες» είπε η Μέρκελ, υποσχόμενη ότι θα ενημερώσει τη Μπούντεσταγκ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του μηχανισμού σταθερότητας ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Την πρόθεση αυτή διευκρίνισε και σε ερώτηση του προέδρου των Φιλελευθέρων FDP Κρίστιαν Λίντνερ, που επέκρινε την καγκελάριο ότι με την πρότασή της για πενταετείς πιστώσεις του ESM τον μετατρέπει σε ταμείο δανειοδοτήσεων της ευρωζώνης. Η Μέρκελ διευκρίνισε ότι οι βραχυπρόθεσμες πιστώσεις του ESM θα χορηγούνται με σαφείς προϋποθέσεις και όρους. «Θα είναι εγγυημένη η επιστροφή ολόκληρου του ποσού» είπε η Μέρκελ και μάλιστα «όχι σε 30 χρόνια». Τη δυνατότητα αυτή, ως εργαλείου για την άμεση αντιμετώπιση απρόβλεπτων κρίσεων, συζήτησε και με τον πρόεδρο του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Θέλουμε μια ισχυρή ΕΕ και μια ισχυρή ευρωζώνη» τόνισε η Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση «η βοήθεια θα χορηγείται πάντα υπό όρους» και «παραμένουν άθικτα» τα δικαιώματα συναπόφασης Κοινοβουλίων όπως η Μπούντεσταγκ.