Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνομιλώντας την Πέμπτη για 16η φορά με τους Ρώσους πολίτες μέσω της «απευθείας γραμμής» αναφέρθηκεμεταξύ άλλων στο θέμα της διαδοχής του επισημαίνοντας«δεν κουράστηκα ακόμη, τον διάδοχό μου θα τον ορίσει ο λαός». Ωστόσο, κατά τον ίδιο «πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά στελεχών, υπεύθυνων ανθρώπων, που θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για την Ρωσία».

Η φετινή «απευθείας γραμμή», διέφερε από τις προηγούμενες ως προς το ότι στο στούντιο δεν υπήρχαν προσκεκλημένοι πολίτες, ενώ κατά την διάρκεια της επικοινωνίας αυτής συμμετείχαν ενεργά οι κυβερνήτες των περιφερειών και οι υπουργοί της ρωσικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της απευθείας αυτής επικοινωνίας, που διήρκεσε 4 ώρες και 20 λεπτά, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε σε 79 ερωτήσεις, από τις 2,6 εκατομμύρια ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί συνολικά.

Αναφέρθηκε και στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας την παρούσα περίοδο, επισημαίνοντας ότι οι επικρίσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας είναι ένας τρόπος περιορισμού της Ρωσίας επειδή την βλέπει ως ανταγωνιστή και αυτή είναι μια λαθεμένη πολιτική.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ως καθαρή ανοησία τους ισχυρισμούς ότι τάχα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ερωτηθείς να πει ποιο ήταν το καλύτερο αστείο που άκουσε τελευταία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι πρόσφατα μια γνωστή γερμανική εφημερίδα έχει γράψει ότι δήθεν ο Τράμπ «σπρώχνει την Ευρώπη στην αγκαλιά του Πούτιν». «Εάν συνδυάσει κανείς αυτό το αστείο με ένα παλαιότερο αστείο, που έλεγε ότι η Ρωσία επηρέασε τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τότε όλα αυτά μαζί ακούγονται πολύ αστεία. Δηλαδή εμείς επηρεάσαμε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και εκείνος (ο Τραμπ) μας έκανε δώρο την Ευρώπη».

Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούσαν περισσότερο την ρωσική κοινωνία και την οικονομία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η χώρα μπορεί να μείνει ανεπανόρθωτα πίσω, εάν δεν δοθεί προσοχή σε ζητήματα όπως η ιατρική περίθαλψη, η παιδεία, οι υποδομές, οι αερομεταφορές, οι μεταφορές και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού» και πως «είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι».

Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί με ελεύθερους, χειραφετημένους και δημιουργικούς ανθρώπους συμπλήρωσε, απορρίπτονταςτην προσφυγή σε μεθόδους αυστηρής καταστολής , όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο της δεκαετίας του 1930 η της δεκαετίας του 1950, ώστε να υπάρξει μια αποτελεσματική οικονομική ανάπτυξη.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να κλείσει κανένα δημοφιλές μέσο κοινωνική δικτύωσης στο διαδίκτυο, ήταν η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα που του έθεσαν ρώσοι μπλόγκερς αν προτίθεται να κλείσει το YouTube και το Instagram, ενώ δήλωσε ότι γνωρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την ηλεκτρονική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Παράλληλα θεωρεί ότι η ειδησεογραφία του δημοφιλούς ραδιοφωνικού σταθμού «Echo Moskvi» (Ηχώ τη Μόσχας) «χρειάζεται φιλτράρισμα». «Συμφωνώ ότι πολλά πράγματα που προπαγανδίζονται εκεί (στην Ηχώ τη Μόσχας) απαιτούν προσεκτικό φιλτράρισμα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Ενώ απαντώντας στο ερώτημα «πότε η Gazprom θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τον σταθμό, ο Πούτιν έδωσε την ακόλουθη απάντηση: « Αυτό καταδεικνύει ότι δίνουμε προσοχή σ’ αυτό που λέγεται ελευθεροτυπία».

Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτηρίζοντας την εθνικοποίηση του πετρελαϊκού τομέα ως μια πολύπλοκη και επικίνδυνη διαδικασία που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τον ίδιο τον κλάδο αλλά για ολόκληρη την οικονομία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα οικολογικά ζητήματα, προαναγγέλλοντας την κατασκευή 200 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ρωσία έως το 2024 , ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η χρήση του φυσικού αέριου ως καυσίμου κίνησης έχει μεγαλύτερη προοπτική από την ηλεκτροκίνηση.

Αναφερόμενος στην σκηνοθετημένη από τις ουκρανικές αρχές ‘δολοφονία’ του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπάμπτσενκο, η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ήταν αντιπαραγωγική και καλύτερο θα ήταν να διασφαλίζεται η ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Η Ρωσία πρέπει να κάνει πολλά βήματα προς τα εμπρός για να πάρει και πάλι την πρωτιά στον τομέα της διαστημικής έρευνας, ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου σε ερώτηση σχετικά με την θέση της Ρωσίας στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Οι τεχνολογίες αυτές αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και πολύ γρήγορα εμπορευματοποιούνται. Και υπό αυτή την έννοια πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα προς τα εμπρός, και ως προς την ποιότητα των δορυφόρων και ως προς την ποιότητα των συσκευών. Πρέπει να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε την τεχνογνωσία μας και την πρωτιά στον τομέα των εκτοξεύσεων» κατέληξε.