Το Μαρόκο ήταν από τις τελευταίες ομάδες που προκρίθηκαν στα τελικά της Ρωσίας από την αφρικανική συνομοσπονδία, νικώντας στον τελευταίο και καθοριστικό αγώνα την Ακτή του Ελεφαντοστού με 2-0 στο Αμπιτζάν. Η λαχτάρα των Μαροκινών να δουν τα αγαπημένα τους Λιοντάρια του Ατλαντα να επιστρέφουν σε Μουντιάλ ύστερα από 20 χρόνια ήταν τέτοια, ώστε 3.500 φίλαθλοι σχημάτισαν ουρές έξω από το υπουργείο Υγείας της χώρας για να εμβολιαστούν για τον κίτρινο πυρετό και τη μηνιγγίτιδα και να συνοδεύσουν την ομάδα στο καθοριστικό ματς. Ενας από τους ήρωες εκείνου του ματς ήταν ο Μεντί Μπενατιά, που αν και αμυντικός πέτυχε το δεύτερο γκολ σφραγίζοντας τη νίκη και την πρόκριση.

Ο 31 ετών πολύπειρος Μπενατιά είναι ο ηγέτης των Λιονταριών του Ατλαντα. Εχοντας σημαντική παρουσία σε Ουντινέζε, Ρόμα, Μπάγερν και τώρα στη Γιουβέντους, είναι η φωνή του προπονητή στον αγωνιστικό χώρο. Ψηλός, δυνατός, αθλητικός, με καλή τεχνική κατάρτιση, με ικανότητα να δημιουργεί παιχνίδι αλλά και με ηγετικά προσόντα, ο αρχηγός του Μαρόκου θεωρείται από τη FIFA ως ο κορυφαίος αμυντικός της αφρικανικής ηπείρου.

Το Μαρόκο θα αποτελέσει μία από τις παραδοξότητες της 21ης διοργάνωσης. Αιτία το γεγονός ότι από τους 23 κληθέντες για το Μουντιάλ μόλις οι 6 έχουν γεννηθεί στη χώρα. Συμμετέχουν επίσης οκτώ «Γάλλοι», πέντε «Ολλανδοί», δύο «Ισπανοί», ένας «Βέλγος» και ένας «Καναδός». Στη διάρκεια των αγώνων της προκριματικής φάσης, 62% των παικτών που αγωνίστηκαν είχαν γεννηθεί εκτός Μαρόκου.

Για τα Λιοντάρια του Ατλάντα το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ίσως τελειώσει μία ημέρα πριν αυτό ξεκινήσει, στις 13 Ιουνίου. Η πρόκριση του Μαρόκου στα τελικά ύστερα από είκοσι χρόνια ασφαλώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το ποδόσφαιρο της βορειοαφρικανικής χώρας.

Η διεκδίκηση

Σημαντικότερο ωστόσο είναι η διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, του πρώτου που θα διεξαχθεί με 48 ομάδες.

Είναι η πέμπτη φορά που το Μαρόκο διεκδικεί τη διοργάνωση, ύστερα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες. Απέναντί του θα βρεθεί η σύμπραξη των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού και του Καναδά. Στην έκθεση αξιολόγησης πέρασε μετά βίας τον έλεγχο, με βαθμολογία 2,7 έναντι 4 της σύμπραξης των Αμερικανών, με άριστα το 5.

Στην ψηφοφορία της 13ης Ιουνίου για την ανάδειξη της χώρας που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ 2026 θα συμμετάσχουν 211 μέλη της FIFA, ανάμεσα στα οποία και οι εκπρόσωποι του Γκουάμ, των Αμερικανικών Σαμόα, του Πουέρτο Ρίκο και των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στους κόλπους του Μαρόκου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει και την ψυχολογία των παικτών.

1986η χρονιά που το Μαρόκο έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο, σημειώνοντας την πρώτη του νίκη στη διοργάνωση επί της Πορτογαλίας με 3-1.

Ο προπονητής ΕΡΒΕ ΡΕΝΑΡ

Με όπλο την πειθαρχία

Ο 49χρονος Γάλλος Ερβέ Ρενάρ δημιουργεί τον δικό του μύθο στο αφρικανικό ποδόσφαιρο. Ανάμεσα στα κατορθώματά του είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, πρώτα με τη Ζάμπια και στη συνέχεια με την Ακτή του Ελεφαντοστού. Το τελευταίο του επίτευγμα είναι η πρόκριση του Μαρόκου στα τελικά του Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1998.

Και όλα αυτά σε διάστημα μίας δεκαετίας δουλειάς στη Μαύρη Ηπειρο. Εχει τη φήμη σκληρού προπονητή που λατρεύει την πειθαρχία. Από το 2016, που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Μαρόκου, έχει εμφυσήσει στους παίκτες του μαχητικό πνεύμα και αντοχή που καθιστά τα Λιοντάρια του Ατλαντα δύσκολο αντίπαλο για οποιαδήποτε ομάδα. Διαθέτει ίσως την καλύτερη άμυνα στην Αφρική, στοιχείο πολύ σημαντικό για μια διοργάνωση όπως το Μουντιάλ. Πρόσφατα παραδέχτηκε πως δεν επιλέγει πάντα τους καλύτερους παίκτες αλλά αυτούς που βοηθούν όλη την ομάδα.