Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα ότι η εθνική ομάδα της Ρωσίας θα δείξει την ποιότητα που διαθέτει στο Μουντιάλ που διοργανώνει η χώρα 14 Ιουνίου με 15 Ιουλίου, ενώ υπερασπίστηκε τον άμεσο συνεργάτη του, Βιτάλι Μούτκο, για τις πιέσεις που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο Μούτκο, ο οποίος επέβλεπε τον αθλητισμό όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ντόπινγκ, είχε συμβάλει σημαντικά στον αθλητισμό στη Ρωσία. Υπουργός Αθλητισμού μέχρι το 2016 και στη συνέχεια υπεύθυνος για τον αθλητισμό ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, έγινε τον περασμένο μήνα αναπληρωτής πρωθυπουργός που επιβλέπει τις εργασίες κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων για το Μουντιάλ.

Όσο για τα στάδια που χτίστηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 θα δοθούν, είπε, μετά τους αγώνες στις τοπικές αρχές, οι οποίες τόνισε θα «πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν έξυπνα για να καταφέρουν να συντηρηθούν» και όχι -προειδοποίησε- να μετατραπούν σε «ανοικτές εμπορικές αγορές».

«Ξοδέψαμε πολλά χρήματα γι΄ αυτά τα στάδια και τα άλλα έργα υποδομής, κυρίως για την ανάπτυξη του αθλητισμού (…). Πολλά εξαρτώνται από τις τοπικές αρχές για την αξιοποίησή τους, διότι μετά το Μουντιάλ θα τους παραχωρηθούν. Θέλω να πω στους συναδέλφους μου ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουν οι χώροι αυτοί να γίνουν ένα είδος υπαίθριας αγοράς, όπως έγινε με τους αθλητικούς χώρους στη Μόσχα στα μέσα της δεκαετίας του 1990», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, ζητώντας τα νέα γήπεδα να «χρησιμοποιηθούν με έξυπνο τρόπο».

Η Ρωσία διοργανώνει το τουρνουά σε 14 στάδια τα οποία χτίστηκαν ή ανακαινίστηκαν πλήρως για το Μουντιάλ σε 11 πόλεις της χώρας. Ορισμένα από αυτά τα στάδια κατασκευάστηκαν σε πόλεις χωρίς να υπάρχει κάποια κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα, όπως στο Βόλγογκραντ, στο Σαράνσκ και στο Καλίνινγκραντ. Έτσι πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν ήδη ζητήσει από τις ομοσπονδιακές ρωσικές αρχές να τους παρασχεθεί βοήθεια ώστε να χρηματοδοτήσουν τη συντήρησή τους μετά το Μουντιάλ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για να πραγματοποιούνται εκεί τα σημαντικά παιχνίδια, να δημιουργηθούν νέες ομάδες, ισχυρές και ενδιαφέρουσες σε αυτές τις πόλεις», συνέχισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας την άποψή του για τη χρήση των σταδίων στο μέλλον.