Τα τελευταία 26 χρόνια κάθε αναφορά που έχει να κάνει με την εθνική ομάδα της Δανίας και τη συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση έχει ως αφετηρία την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1992. Δεν γίνεται να πρωτοτυπήσει κάποιος. Είναι «υποχρεωμένος» να ξεκινήσει από το τεράστιο επίτευγμα των Δανών πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και αυτό φανερώνει πως πρόκειται για ομάδα που σίγουρα πρέπει όλοι να υπολογίζουν.

Ποιος θα ηγηθεί των προσπαθειών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας;

Η απάντηση είναι εύκολη. Ενα όνομα έρχεται στο μυαλό όλων όταν αναφέρονται στον ηγέτη της εθνικής ομάδας της Δανίας: Κρίστιαν Ερικσεν.

Ο διεθνής επιτελικός μέσος της Τότεναμ είναι το μεγάλο αστέρι της Δανίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο ίδιος παίκτης καθάρισε για την ομάδα του στα μπαράζ με τους Ιρλανδούς και είναι λογικό όλα τα φώτα να είναι στραμμένα πάνω του.

Εχει πραγματοποιήσει εξαιρετική σεζόν και οι συμπατριώτες του περιμένουν πολλά. Πρόκειται για παίκτη που όταν είναι σε καλή μέρα μπορεί να διαλύσει οποιοδήποτε αμυντικό πλάνο με τις πάσες του. Είναι δίχως αμφιβολία ο κορυφαίος παίκτης της Δανίας.

Οι Δανοί ποντάρουν λοιπόν πολλά στον συγκεκριμένο παίκτη και είναι λογικό ο προπονητής των Δανών, Εγκε Χαρέιντε, να έχει δώσει ελευθερία κινήσεων στον διεθνή άσο της Τότεναμ. Ο Ερικσεν έχει αποδείξει με την απόδοσή του στην Τότεναμ ότι είναι ο παίκτης που έχει το ταλέντο για να κάνει τη διαφορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Ισως το φετινό Μουντιάλ στη Ρωσία να είναι η διοργάνωση του Ερικσεν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προτάσεις που θα δεχθούν οι Λονδρέζοι.

Οργανωμένοι

Είναι όμως σίγουρο ότι η Δανία είναι μια πολύ καλή ομάδα, με καλή δομή και οργάνωση στο παιχνίδι της. Βλέποντας κάποιος τον τρίτο όμιλο, μάλλον μπορεί να χαρακτηρίσει τυχερή την ομάδα του Ερικσεν, καθώς η Δανία έχει τη δυνατότητα να πάρει το ένα από τα δύο εισιτήρια που οδηγούν στην επόμενη φάση της κορυφαίας διοργάνωσης. Είναι καλύτερη και σίγουρα πιο έμπειρη ομάδα από την Αυστραλία και το Περού και αναμφίβολα έχει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει και μετά τους ομίλους.

Το θέμα είναι να αντέξουν οι ώμοι του Ερικσεν το βάρος του ηγέτη. Αν αποδειχθεί ότι ο διεθνής μέσος της Τότεναμ μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν, τότε η Δανία έχει πολλές πιθανότητες διάκρισης.

Το σίγουρο όμως είναι πως θα χρειαστεί και βοήθειες από τους συμπαίκτες του.

21Τα γκολ που έχει πετύχει με την εθνική ομάδα της Δανίας ο Κρίστιαν Ερικσεν. Κανείς άλλος παίκτης που είναι στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας για το Μουντιάλ δεν μπορεί να πλησιάσει τον σουπερστάρ της Τότεναμ.

Ο προπονητής Εγκε Χαρέιντε

Ξέρει να παίρνει το μάξιμουμ

Ο νορβηγός προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Δανίας πριν από δύο χρόνια και η πορεία του είναι επιτυχημένη. Κατάφερε να οδηγήσει τους Δανούς στα τελικά του Μουντιάλ μέσα από τη διαδικασία των μπαράζ και θεωρείται από τους πιο έμπειρους προπονητές που θα δουλέψουν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ενα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι πως ο Χαρέιντε έχει εμπειρία από πάγκο εθνικής ομάδας, καθώς υπήρξε προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Νορβηγίας για πέντε χρόνια. Είναι επιτυχημένος από τη στιγμή που οδήγησε τη Δανία στο Μουντιάλ, αλλά θέλει το κάτι παραπάνω.