«Αστεία όλα αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση. Φοράω πάντα τη φανέλα εθνικής Ελλάδας, διεκδικώ την καλύτερη λύση για το χρέος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εντοπίζω συγκεκριμένες αδυναμίες του κυβερνητικού έργου. Εγώ χρησιμοποιώ την ίδια γλώσσα εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλού να αναζητήσει η κυβέρνηση τις ευθύνες γιατί η Ελλάδα σήμερα έχει πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες του νότου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία με Έλληνες δημοσιογράφους στο Μόναχο και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με όσα του καταλογίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ Γκίντερ Έτιγκερ και συζήτησαν για το μερίδιο της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε κάθε κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το 5% σε επενδυτικές δραστηριότητες που επιθυμεί.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τολμηρό, αναφέρθηκε στα αυξημένα κονδύλια για το θέμα της μετανάστευσης και ζήτησε η αύξηση του σχετικού προσωπικού από 1.500 στα 10.000 άτομα να γίνει πιο σύντομα.

Είπε επιπλέον ότι τα προγράμματα θα δοθούν βάσει των προτάσεων που θα καταθέσει κάθε χώρα και επισήμανε ότι ο ανταγωνισμός είναι ανοικτός και για προγράμματα πανεπιστημιακής έρευνας μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε επίσης πως ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις ευρωεκλογές και πως σε αυτή τη συζήτηση η ΝΔ είναι παρούσα μέσα από το ΕΛΚ.

«Εμείς δεν είμαστε περιφερόμενοι επισκέπτες στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες αλλά ανήκουμε στο ΕΛΚ», τόνισε και έκανε λόγο για εκκωφαντική απουσία της κυβέρνησης στο ζήτημα του επόμενου προϋπολογισμού.

Βέμπερ: Οι Ελληνες κατάλαβαν τι σημαίνει να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, ο οποίος αμέσαως μετά τη συνάντηση δήλωσε πως η Ελλάδα είναι στη μεταλαϊκίστικη περίοδο γιατί οι άνθρωποι κατάλαβαν τι σημαίνει να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ. Επ" αυτού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για ανακολουθία λόγων και πράξεων και εξέφρασε την ελπίδα άλλες χώρες στην Ευρώπη να μην ακολουθήσουν την ελληνική προσέγγιση απέναντι στον λαϊκισμό.

«Θέλουμε στην Ελλάδα μία κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το κάνει στην Ελλάδα. Έχει θετική προοπτική» τόνισε ο κ. Βέμπερ.

«Η Ελλάδα πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα» δήλωσε, από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ. Επίσης, αναφέρθηκε στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μίλησε για την ανάγκη να παράξουμε πλούτο που θα δημιουργήσει νέες δουλειές, αλλά και στα ζητήματα της ασφαλείας και της φύλαξης των συνόρων.

Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού

Την αντιμετώπιση των φαινομένων λαϊκισμού αφορούσε η πλειοψηφία των ερωτήσεων που δέχτηκε μετά την ομιλία του στην ΚΟ του ΕΛΚ ο Κ. Μητσοτάκης, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους. Επ" αυτού τόνισε πως η ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα ειναι πιο μπροστά από τα αδερφά κόμματα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη.

Για το θέμα της πΓΔΜ εξήγησε γιατί υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην Ελλάδα και πως κανείς δεν πρέπει να περιφρονεί την άποψη της κοινής γνώμης.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε και θέμα μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα, επανέλαβε πως μία «σφιχτή» πολιτική πλεονασμάτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πρόσθεσε ότι αφού αποδείξουμε μεταρρυθμιστική προσήλωση, το ΕΛΚ θα πρέπει να στηρίξει την προοπτική μείωσής τους. Ανέφερε, δε, ότι αυτή η θέση τυγχάνει κατανόησης στους κόλπους του ΕΛΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα και για την ανάγκη μείωσης των φόρων και προσέλκυσης επενδύσεων και μίλησε για την ανάγκη μετεξέλιξης του ESM σε έναν μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει περιπτώσεις με χαρακτηριστικά ασύμμετρων σοκ.