Απόφαση να παγώσει τη συμφωνία επανεισδοχής για τους πρόσφυγες με την Ελλάδα ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με τη Hurriyet και το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ η απόφαση ελήφθη, όπως υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μέρες μετά την απόφαση της Ελλάδας να απελευθερώσει τους τούρκους αξιωματικούς που η Αγκυρα κατηγορεί για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν «απαράδεκτη».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με τη Hurriyet και το Anadolu απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Αγκυρα προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα για την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους «8», απάντησε ως εξής: Οι πράξεις της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτές. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τραβήξει πολλά από τα πραξικοπήματα. Η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να το λύσει αυτό. Η Ελλάδα έχει μεγάλη πίεση από τη Δύση, ιδιαίτερα οι Ελληνες δικαστές. Σε αυτούς υπάρχει μεγάλη πίεση από έξω. Εχουμε μία συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ, η οποία εφαρμόζεται. Έχουμε επισης μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, αυτή τη συμφωνία επανεισδοχής παγώσαμε. Μετά την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου η δουλειά μας με την Ελλάδα θα συνεχιστεί, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπο και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεκίρ Μποζντάγ, είχε στείλει «μήνυμα» στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία έχει «σημειώσει» τις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης όσον αφορά τους «8».