Τα Group Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχουν ξεκινήσει από χθες στο Μόναχο. Πρόκειται για μια συνάντηση της κεντροδεξιάς ευρωπαϊκής οικογένειας με στόχο να καθοριστούν οι προτεραιότητές της ενόψει των ευρωεκλογών του 2019. Ανάμεσα στους ηγέτες του χώρου που βρίσκονται ήδη στη βαυαρική πρωτεύουσα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και από το επιτελείο του ποντάρουν πολλά στις επαφές που αυτός θα έχει εκεί.

Συνεργάτες του λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προτίθεται να παρουσιάσει εκεί το αναπτυξιακό σχέδιο του κόμματός του για τη μεταμνημονιακή εποχή. Και ήδη έχει θέσει το θέμα του χρέους, ζητώντας την καλύτερη δυνατή ρύθμιση προκειμένου η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Σήμερα το πρωί, μάλιστα, λαμβάνει μέρος σε ντιμπέιτ με τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Οι δυο τους θα ανταλλάξουν απόψεις με θέμα «οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητσοτάκης θα καταθέσει στο ντιμπέιτ προτάσεις για το πώς η Κεντροδεξιά στην Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ΝΔ. Θα έχει προηγηθεί ένα τετ α τετ των δύο ανδρών.

ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΑΓΙΑΝΙ. Το χθεσινό πρόγραμμα του γαλάζιου αρχηγού περιελάμβανε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Καθώς και μια συζήτηση μεταξύ των μελών του ΕΛΚ για την αποτίμηση του κοινοβουλευτικού τους έργου την τελευταία τετραετία, με εισηγητές τον πρόεδρο του κόμματος Γιόζεφ Ντολ και τον Αντόνιο Ταγιάνι. Ο Μητσοτάκης βρέθηκε και στη συζήτηση για τις «ευρωπαϊκές προκλήσεις των επόμενων ετών» με κεντρική εισηγήτρια τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία αντάλλαξε και χειραψία.