Το Μουντιάλ και τα μπάνια του λαού, που τα περιμένουμε όλοι πώς και πώς, θα τροφοδοτήσουν την κοινωνικότητα, άρα τις συζητήσεις, άρα και την πολιτικολογία, αφού ακόμη και πολύ σοβαρότερα θέματα (όπως η κριτική των αγώνων ή των μεζέδων που συνοδεύουν το ούζο) εξαντλούνται κάποια στιγμή. Καταθέτω σκέψεις που ίσως συνεισφέρουν στην πολιτικολογία για το μονίμως επίκαιρο θέμα «πότε θα γίνουν εκλογές;» –τις οποίες, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να προκαλέσουν μόνο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο πρώτος εκ του Συντάγματος (για την ακρίβεια, εκ της ξεχειλωμένης ερμηνείας τού τι συνιστά «εθνικό θέμα» που να τις δικαιολογεί), ο δεύτερος εκ της πολιτικής, αν αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Γνωρίζοντας τις δημοσκοπήσεις, απίθανο φαίνεται: μόνο για αυτοκτονικές τάσεις δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο κ. Καμμένος, που τόσο ευδιάκριτα απολαμβάνει όλα όσα θεμιτά και αθέμιτα προσπορίζει η εξουσία.

Μένει ο Αλέξης Τσίπρας –τι θα κερδίσει αν κάνει πρόωρες εκλογές; Η πρωθυπουργία είναι έτσι ή αλλιώς χαμένη, ίσως όμως πάρει 5%, ακόμη και 10% παραπάνω ψήφους αν ψηφίσουμε πριν από τη μείωση των συντάξεων της 1ης Ιανουαρίου, υποστηρίζουν έγκυροι εκλογολόγοι. Αυτή η διαφορά συνεπάγεται ότι παίζεται η τύχη 15-25 βουλευτών –ποιος νοιάζεται όμως για αυτούς, αφού δική τους επανεκλογή θα συνεπαγόταν άμεση απώλεια των οφικίων πρωθυπουργού και 50 υπουργών; Θα γίνει αυτοδυνάμως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Και τι πειράζει αφού υπάρχει το όριο της προεδρικής εκλογής, τον Ιανουάριο του 2020; Το θέμα είναι να γίνουν σύντομα νέες εκλογές –υποχρεωτικά με απλή αναλογική, έχει αποφασίσει η Βουλή.

Απλή αναλογική συνεπάγεται ιδιαίτερα ασταθές πολιτικό σκηνικό –και αναρωτιέμαι αν το μόνο μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα που έχει απομείνει, η ΝΔ, θα αντέξει στις φυγόκεντρες τάσεις αρχηγισμού που θα προκαλέσει το νέο εκλογικό σύστημα. Αν δεν αντέξει, ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα ηγείται πλέον του μεγαλύτερου κόμματος και βασίμως θα ελπίζει ότι σύντομα θα ξαναγίνει Πρωθυπουργός. Αλλωστε η πρωταγωνιστική θέση του είναι εγγυημένη ό,τι και αν συμβεί: όπως απέδειξαν οι Ποδέμος, ακόμη και αν εγκατασταθεί οικογενειακώς σε σουίτα της Μεγάλης Βρεταννίας, ο κ. Τσίπρας θα θεωρείται αριστερός και θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, τον Πρωθυπουργό συμφέρει η παράταση της δικής του θητείας, η ελαχιστοποίηση αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απομάκρυνση της ημέρας των εκλογών από τη μοιραία (για τους συνταξιούχους) 1η Ιανουαρίου. Νομίζω πως όταν λέει ότι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν του χρόνου τον Σεπτέμβριο, το εννοεί. Διότι το επιθυμεί και το σχεδιάζει –αλλά οι σχεδιασμοί μας δεν πετυχαίνουν πάντα, υπάρχουν απρόοπτα στη ζωή.