«Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος, είμαστε ο μόνος δρόμος» ήταν το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά από τον Κορυδαλλό. «Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ» ανέφερε χθες το βράδυ στη γεμάτη αίθουσα της συνεδρίασης της νομαρχιακής επιτροπής της Β’ Πειραιά. Από τη δημιουργία του το Κίνημα Αλλαγής είχε έναν στόχο: τη διεκδίκηση του προοδευτικού χώρου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Σε αυτόν απευθύνθηκε χθες η επικεφαλής του, διαλέγοντας μια προνομιακή γειτονιά –το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2012 είχε σημαντική δύναμη σε αυτό το κομμάτι του Πειραιά και οι πυρήνες του υπάρχουν ακόμα.

ΟΙ 11 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Η απόφασή της να αναλύσει τις 11 προτάσεις κοινωνικής πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, το διαχωρίζουν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν και συμβολική. Εκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, αύξηση του κατώτερου μισθού, προστασία της πρώτης κατοικίας μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, αλλά και ριζική αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου. Παράλληλα, βέβαια, τόνισε την προσήλωσή της στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας, χαρακτηρίζοντας τα δύο κόμματα «δύο όψεις του νομίσματος της συντήρησης». Για τη Γεννηματά, από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει σε «διχαστικά μέτωπα» και στον λαϊκισμό, ενώ από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί ως «κλασικός εκφραστής της νέας Δεξιάς». Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε πως το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός» και «προχωρεί δυναμικά» στην εξειδίκευση του προγράμματος πάνω στο οποίο θα διεκδικήσει την τρίτη εντολή στις επόμενες εθνικές εκλογές: «Η παράταξή μας επιδιώκει πάντα την εθνική συνεννόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αρνούμαστε από θέση αρχής τις πολωτικές λογικές».

Η Γεννηματά αναφέρθηκε εμμέσως και στις πρόσφατες διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό του κόμματος, μιλώντας για έναν δρόμο «που δεν είναι εύκολος». «Είμαστε όμως πρώτα Κίνημα Αλλαγής και μετά ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ. Συνεχίζουμε με αίσθημα «κοινής αποστολής», θέλουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών» επεσήμανε. Η σύσταση του ακροατηρίου έδειχνε να ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα. Στην ίδια αίθουσα, βρέθηκαν το ιστορικό ΠΑΣΟΚ της περιοχής, με τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Κρητικό, Γρηγόρη Νιώτη, Γιάννη Διαμαντίδη και Δημήτρη Λυντζέρη, πολλοί πρώην δήμαρχοι, αλλά και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής χωρίς πασοκικό παρελθόν, όπως ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος.