Μεγάλη ανάσα” χάρισε το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας σε οικογένεια πρώην εμπόρου και νυν συνταξιούχου του Ταμείου Εμπόρων η οικογένεια του οποίου βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα δάνειο – μαμούθ ύψους 2.064.738,10 ευρώ, σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Ο συνταξιούχος έμπορος λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, του κλεισίματος της εμπορικής επιχείρησης που διατηρούσε και της συνταξιοδότησής του αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που του είχε προκαλέσει το υπέρογκο δάνειο.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης η οικογένεια των ηλικιωμένων δανειοληπτών, είχε 33 δάνεια σε 7 τράπεζες συνολικού ποσού 2.064.738,10 ευρώ, με την οφειλή του συζύγου να διαμορφώνεται στα 1.178.536,95 ευρώ, και της συζύγου στις 886.201,15 ευρώ.

Όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, ο σύζυγος διαθέτει αγροοικόπεδο όπου έχει ανεγερθεί σπίτι και κατάστημα ενώ και η σύζυγος από την πλευρά της είναι ιδιοκτήτρια κατοικίας και καταστήματος.

Το σημερινό εισόδημα του ζευγαριού, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης προέρχεται αποκλειστικά από τη σύνταξη του πρώην εμπόρου και ανέρχεται στα 317,28 ευρώ. Μάλιστα, είναι μειωμένη κατά 300 ευρώ λόγω ρύθμισης χρέους στον ασφαλιστικό του φορέα για να επέλθει η συνταξιοδότηση.

Για τον λόγο αυτό τα τέσσερα ενήλικα παιδιά των δύο συζύγων συνδράμουν οικονομικά τους γονείς τους.

Κατόπιν τούτου, το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας που εξέτασε την υπόθεση εξέδωσε προσωρινή διαταγή στις 17 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία:

1)Απαγορεύεται στις πιστώτριες Τράπεζες η μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης όλων των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης ημερομηνία που έχει οριστεί για τις 25/01/2019

2)Ορίζει μηδενικές καταβολές για όλες τις πιστώτριες τράπεζες

3)Απορρίπτει το αίτημα περί χορήγησης Προσωρινής Διαταγής, για τον Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω πιθανής αντισυνταγματικότητας της ένταξης.