Ο επίσημος εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε ότι οι τοπικές αρχές δεν πρόκειται να ανεχθούν μια τουρκική στρατιωτική παρουσία, μετά από την αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών από την περιοχή.

«Δεν θα το δεχτούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Σαρφάν Νταρουίς, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters αν θα συμφωνούσαν να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» για το μέλλον της πόλης. Ο Νταρουίς διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο «αναμένει εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τον διεθνή συνασπιμό υπό τις ΗΠΑ» για τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας. Επιβεβαίωσε όμως ότι εντός των επόμενων ημερών θα απομακρυνθούν από τη Μανμπίτζ οι στρατιωτικοί σύμβουλοι των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της οργάνωσης που αποτελεί τον πυρήνα των SDF.

Στην ανακοίνωσή του το Στρατιωτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι είναι ικανό να διαφυλάξει την ασφάλεια και τα σύνορα της Μανμπίτζ ενάντια σε «εξωτερικές απειλές».