Συνολικά 121 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.300 έχουν τραυματιστεί στη Νικαράγουα αφότου ξέσπασε το κύμα διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Ο απολογισμός αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Μασάγια, στο νότιο τμήμα της μικρής χώρας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρλιν Σιέρα, εκτελεστικός γραμματέας του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).

Εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Εδώ και μέρες η Μασάγια έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης, οι οποίες προσπαθούν ν’ απομακρύνουν οδοφράγματα που έχουν αποκλείσει πολλούς δρόμους στην πόλη των 100.000 κατοίκων.

Κάτοικοι κατήγγειλαν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες άοπλων διαδηλωτών, ανάμεσά τους 15χρονου. Αστυνομικός επίσης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Την Τρίτη τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στην ιδιαίτερα τουριστική πόλη Γρανάδα, 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, όπου έφηβος σκοτώθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με το CENIDH.

Ιερωμένος στη Γρανάδα, ο Γουίλμερ Πέρες, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο 100% Noticias ότι ο νεαρός βρέθηκε εν μέσω των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και κυβερνητικές δυνάμεις που προσπάθησαν ν’ απομακρύνουν τα οδοφράγματα δια της βίας.

Ο Πέρες ανέφερε ότι άκουσε το πρωί πολλές «εκπυρσοκροτήσεις πυροβόλων όπλων και χειροβομβίδων». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και διαδηλωτές, τα οδοφράγματα είχαν στηθεί για να εμποδίζονται ένοπλες ομάδες που φέρονται να πρόσκεινται στην κυβέρνηση να λεηλατούν και να πυρπολούν καταστήματα.

Είχαν ανατρέψει τη δικτατορία το 1979

Πανομοιότυπες κατηγορίες έχουν επαναληφθεί και σε πολλές ακόμη πόλεις της Νικαράγουας.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ήρωας της επανάστασης των Σαντινίστας, η οποία είχε ανατρέψει τη δικτατορία το 1979, είδε την κατάσταση να μεταστρέφεται εναντίον του μετά τα μέσα του Απριλίου.

Εχει έρθει αντιμέτωπος με κύμα διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο – το πυροδότησε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος η οποία έκτοτε εγκαταλείφθηκε – πριν μετατραπεί πολύ γρήγορα σε γενικευμένη εξέγερση εναντίον του αρχηγού του κράτους, που κατηγορείται πως έχει κάνει κατάληψη στην εξουσία και ότι περιστέλλει τις ελευθερίες.

Ο Ορτέγα είναι πρόεδρος της χώρας από το 2007, μετά το πρώτο πέρασμά του από την εξουσία από το 1979 ως το 1990. Η αντιπολίτευση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι έχει εξαπολύσει ομάδες ένοπλων παραστρατιωτικών εναντίον των διαδηλωτών, κάτι που ο πρόεδρος διαψεύδει.

Ο Ορτέγα καταγγέλλει «συνωμοσία της αντιπολίτευσης» για την ανατροπή του.