Το πρόγραμμα ανταλλαγής κατοικιών είναι τα τελευταία χρόνια πολύ διαδεδομένο καθώς όλο και περισσότεροι κάνουν διακοπές στο σπίτι κάποιου άλλου, το περίφημο HomeExchange, δηλαδή η δωρεάν ανταλλαγή σπιτιών για ορισμένο διάστημα ανάμεσα σε αγνώστους. Επιτρέπεις σε κάποιον να μείνει στο σπίτι σου ενώ εσύ θα μένεις στο δικό του. Αυτή η ανταλλαγή πρακτικά σημαίνει ότι πέραν του κόστους μεταφοράς, οι διακοπές εντός ή εκτός Ελλάδας κοστίζουν το ίδιο με το να μένεις σπίτι σου! Αυτό τείνει να συμβεί τα τελευταία χρόνια (χωρίς όμως εδώ να το θέλουν…) μεταξύ των δύο Αιωνίων, καθώς έχουν φτάσει να νιώθουν πιο άνετα στην έδρα του αντιπάλου τους βελτιώνοντας θεαματικά στοιχειωμένες παραδόσεις!

26-0 σε είκοσι χρόνια

Για να το καταλάβει κανείς με αριθμούς, δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός από τότε που πρωτοέπαιξε τελικό πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ (1995) είχε ένα ασύλληπτο σερί κόντρα στον Ολυμπιακό 26-0 σε τελικούς σε μια εικοσαετία!

Σε αυτό το διάστημα οι Πειραιώτες επικρατούσαν στο ΟΑΚΑ του αιώνιου αντιπάλου τους σε ματς κανονικής περιόδου, αγώνες στην Ευρώπη (προημιτελικός Ευρωλίγκας 1997) και σε άλλες φάσεις του πρωταθλήματος (ημιτελικός 2002), αλλά ποτέ σε τελικούς.

Από τη στιγμή που πέτυχαν το πρώτο «διπλό» στην ιστορία τους σε αυτό το γήπεδο σε τελικό (3ος τελικός του 2014) έχουν πλέον στους 8 τελευταίους τελικούς εκεί ένα σερί 5-3 νικών.

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός όταν κατέβαινε στο ΣΕΦ έχανε από το… σιντριβάνι με μόλις μία μεγάλη νίκη (στο περίφημο μπρέικ του 5ου τελικού του 1999 στο πρωτάθλημα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, με τους Πράσινους να χτίζουν μια τρομερή αυτοκρατορία) και άλλη μία εύκολη κόντρα στον αδύναμο Ολυμπιακό του 2006 (όταν τελείωσε τη σειρά με 3-0).

Το σερί σε οκτώ σειρές (από το 1993 μέχρι και το 2008) όπου βρέθηκαν αντίπαλοι σε τελικούς ήταν 16-2 για τον Ολυμπιακό, ενώ από εκεί και πέρα και μέχρι σήμερα είναι 12-8 με τον Παναθηναϊκό να έχει κάνει 4/7 μπρέικ τίτλου (2009, 2011, 2013, 2017). Συνεπώς, οι τελικοί έχουν ακόμα πολύ ψωμί και καυτό ενδιαφέρον.

Αποχώρηση στο πρώτο κρούσμα

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση για τον δεύτερο τελικό με την οποία προειδοποιεί: «Σε περίπτωση παράβασης κανονισμών και προσπάθεια τρομοκρατίας θα αποχωρήσουμε άμεσα από το παρκέ του ΣΕΦ».