Εντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως για να κρατηθεί κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις, ασκεί η ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «η εκχώρηση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» δεν είναι αποδεκτή».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση γι’ αυτό η κυβέρνηση «βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται η θέση της ΝΔ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας πως «η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Η εκχώρηση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» δεν είναι αποδεκτή». Μάλιστα η ΝΔ προειδοποιεί ξεκάθαρα τον Αλέξη Τσίπρα πως «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα».