Πολεμικό τοπίο με την αντιπολίτευση, πρωτίστως με τη ΝΔ, επιχειρεί να διαμορφώσει ο Νίκος Κοτζιάς, απειλώντας με τη δημοσιοποίηση των αρχείων από τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος για το Σκοπιανό. Οι ενέσεις αισιοδιοξίας του υπουργού Εξωτερικών για επικείμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνοδεύτηκαν και με ανοικτή επίθεση στη ΝΔ, βάζοντας εμμέσως στο κάδρο την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη διαπραγμάτευση που έλαβε χώρα την περίοδο 2005-2006. «Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα «Μακεδονία», ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί… Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών» ήταν η δική του προειδοποίηση (ΕΡΤ) που άνοιξε ένα πεδίο πολιτικής σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον Κοτζιά, προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια» για το εξωτερικό και «Μακεδονία» για το εσωτερικό –τα σχετικά έγγραφα, δε, δεν βρίσκονταν στο ΥΠΕΞ, αλλά τα έχει συγκεντρώσει από τα αρχεία του ΟΗΕ.

«Λέτε ψέματα». Η αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ ήταν σφοδρή: «Ψεύδεστε, Νίκο Κοτζιά. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «όλοι διαπραγματεύονταν πριν, αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνο ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει». Στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, μάλιστα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διέψευσε επίσης τα λεγόμενα Κοτζιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα λιγότερο από σύνθετη ονομασία, ενώ η όποια συζήτηση με την ακραία κυβέρνηση Γκρούεφσκι έγινε στο πλαίσιο ενός blame game –εκεί, η ελληνική πλευρά φρόντιζε να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν ήταν αυτή που μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις.

«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο επίλυσης του ονοματολογικού, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ κληροδότησαν στη χώρα, γίνεται κάθε μέρα και πιο έκδηλος. Καλά κάνει, διότι γνωρίζει πολύ καλά και τι διαπραγματεύονταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν, και τι πάει να πετύχει η σημερινή κυβέρνηση, και ποιων τα εγκληματικά για τα εθνικά συμφέροντα λάθη καλείται να διορθώσει. Εξάλλου, βρίσκεται στα ρετιρέ της ΝΔ μαζί τους» ήταν το σχόλιο του Γραφείου του Πρωθυπουργού.
Συλλαλητήρια σε 21 πόλεις σήμερα

Μακεδονικές οργανώσεις, μητροπολίτες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και δήμαρχοι, καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν σήμερα στα συλλαλλητήρια για το όνομα της ΠΓΔΜ. Οι παράλληλες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για τις 6 το απόγευμα, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί. Μέχρι χθες το βράδυ 21 πόλεις σε όλη τη χώρα είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία, ενώ τα μέλη της διοργανώτριας Επιτροπής Αγώνα τονίζουν πως «δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία και συμπεριφορές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις που φτάνουν σε αυτούς, η συμμετοχή των πολιτών ανά την Ελλάδα αναμένεται να είναι μεγάλη.

Πού θα γίνουν. Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Εδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.