Κλιμακώνεται η ένταση στο εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πλέον να επιβάλει από τον επόμενο μήνα τους δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι χώρες της ΕΕ έδωσαν χθες το πράσινο φως στην Κομισιόν για να ετοιμάσει επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα από τις ΗΠΑ συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τρόφιμα όπως το φιστικοβούτυρο και ο χυμός πορτοκαλιού, μέχρι σκάφη αναψυχής, τζιν παντελόνια, μοτοσικλέτες, καθώς και για μια σειρά από προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στο ατσάλι και 10% στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, την οποία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς χαρακτήρισε μονομερή και παράνομη.

Η κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο, καθώς ο Τραμπ μπορεί να απαντήσει με την επιβολή νέων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα. Μέχρι τώρα μεγάλες εξαγωγικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία είχαν κρατήσει συμβιβαστική στάση απέναντι στις ΗΠΑ αφού θα πληγούν περισσότερο από πιθανό εμπορικό πόλεμο.

Η Κομισιόν εξετάζει στη συνέχεια να επιβάλει πρόσθετους δασμούς από 10% έως 50% για επιπλέον αμερικανικά προϊόντα, αξίας 3,6 δισ. ευρώ. Οι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν τον Μάρτιο του 2021 ή νωρίτερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν και πότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) θα κρίνει παράνομη την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ. Η Κομισιόν προσέφυγε στον ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ευρώπη, τα σχέδια της Κομισιόν θα πρέπει τώρα να αξιολογηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις. Πηγές των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει μεγάλη στήριξη από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς.