Τρεις κυβερνήσεις σε μια εβδομάδα. Αν χθες υπήρχε Σύνοδος Κορυφής, οι φωτογράφοι και οι ρεπόρτερ στο κατώφλι του κτιρίου Europa θα έψαχναν να ταιριάξουν φάτσες με αποστολές τρεις φορές: Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία. Αυτό θα συμβεί, αλλά θα έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις εβδομάδες για τους νεοφώτιστους Τζουζέπε Κόντε, Πέντρο Σάντσεθ και Γιάνες Γιάνσα στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Σε αυτή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να συμβούν τα πάντα αν η ΕΕ των 28 δεν θέλει να χάσει το μεταρρυθμιστικό τρένο πριν πέσει με τα μούτρα σε μια ακόμη προεκλογική περίοδο ενόψει Μαΐου 2019. Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ενωσης θα βρεθούν σήμερα στο Λουξεμβούργο σε μια τελευταία προσπάθεια για συμβιβασμό πριν το θέμα φτάσει στους αρχηγούς κρατών. Ο λόγος για τον νέο Κανονισμό Δουβλίνο IV, ένα από τα κύρια σημεία της ατζέντας του Συμβουλίου του Ιουνίου. Αν και δεν αναμένεται να δώσει το «παρών» λόγω της επικείμενης ψήφου εμπιστοσύνης, ο Σαλβίνι φρόντισε ήδη να στείλει μηνύματα από το κέντρο ταυτοποίησης του Ποτσάλο στη Σικελία, εξαγγέλλοντας περισσότερα κέντρα κράτησης από όπου θα γίνονται άμεσα απελάσεις μετά τις νέες διμερείς συμφωνίες που σκοπεύει να συνάψει με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών καθώς και περικοπές στα κονδύλια των κέντρων κράτησης.

«Είμαστε στην ίδια πλευρά» έλεγαν μέχρι πρότινος οι Ιταλοί, όμως μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών μένει να φανεί αν το μέτωπο των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος και Μάλτα) έναντι των τεσσάρων χωρών του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) θα μείνει αρραγές.

«Θα έχουμε μια ανεπίσημη συζήτηση περί ευθύνης και αλληλεγγύης», επισημαίνει πηγή της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε λευκό καπνό για το Δουβλίνο από το τραπέζι των υπουργών. «Η ιδέα είναι να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη συζήτηση για τους αρχηγούς κρατών – μελών στο τέλος του μήνα» συμπλήρωσε. Στο τραπέζι βρίσκεται ένας εντελώς νέος μηχανισμός, πρώτη φορά με τη μορφή νομικού κειμένου. Η πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας περιέχει «ξεκάθαρα βήματα και πακέτα μέτρων, πολύ ξεκάθαρες αρμοδιότητες,» ενώ αυξημένο είναι τόσο το κομμάτι της αλληλεγγύης και της σταθερής ευθύνης, με την πρόταση της προεδρίας να έχει αναπροσαρμοστεί και να προβλέπει την ευθύνη του κράτους εισόδου για οκτώ έτη. Η κοινή επιστολή των κρατών – μελών του Νότου πίεζε στην κατεύθυνση της διετίας, αλλά με την οκταετία να αποτελεί ήδη προϊόν συμβιβασμού από την αρχική δεκαετία οι πιθανότητες συμβιβασμού της τελευταίας στιγμής είναι εξαιρετικά λίγες.

«Ο Νότος θέλει λιγότερη σταθερή ευθύνη, οι υπόλοιποι λιγότερη αλληλεγγύη,» συμπληρώνει η πηγή της προεδρίας, ενώ ιταλικές διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για μια ήδη άσχημη συγκυρία, μια πρόταση σε αδιέξοδο και «απουσία θέλησης για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη. «Η ΕΕ προσπαθεί να κάνει ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό άλμα, αλλά σε ποιο βαθμό υπάρχει όρεξη για να γίνουν ή όχι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αυτό παραμένει ερωτηματικό».