Εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισθείσα, ακυρωθείσα και εκ νέου προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, όλα μοιάζει να βαίνουν καλώς. Ακόμα και η νέα εσωτερική εκκαθάριση στην οποία προχώρησε ο βορειοκορεάτης ηγέτης, όπως έγινε γνωστό χθες από αμερικανικές και νοτιοκορεατικές πηγές, δείχνει να κινείται προς μια θετική κατεύθυνση: ο Κιμ εξεδίωξε τους τρεις ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, αντικαθιστώντας τους με άτομα γνωστά για την τυφλή υποταγή τους στον ίδιο και αρκετά ευέλικτα ώστε να δεχθούν τις μεγάλες αλλαγές που μπορεί να φέρει η οποιαδήποτε συμφωνία με τον αμερικανό πρόεδρο. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση αναλυτών που παρακολουθούν στενά τη μυστικοπαθή Πιονγκγιάνγκ.

Οπως αποκάλυψε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πηγή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, ο Νο Κουάνγκ Τσολ, πρώτος υφυπουργός Αμυνας, αντικατέστησε στην κεφαλή του υπουργείου τον Πακ Γιονγκ Σικ, ενώ ο Ρι Γιονγκ Τζιλ επέστρεψε στο πόστο του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού, στη θέση του Ρι Μιονγκ Σου. Βορειοκορεατικά Μέσα είχαν μεταδώσει νωρίτερα πως ο στρατηγός Κιμ Σου Τζιλ διαδέχθηκε τον Κιμ Γιονγκ Γκακ ως διοικητής του ισχυρού Γενικού Πολιτικού Γραφείου του στρατού.

Με την Ουάσιγκτον να πιέζει για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, με αντάλλαγμα άρση των οικονομικών κυρώσεων, αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως υπάρχει κάποια αντίδραση στον στρατό για τις διαπραγματεύσεις του Κιμ με την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν, λοιπόν, πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης αντικατέστησε μεγαλύτερους σε ηλικία, πιο συντηρητικούς αξιωματούχους, που παρέμεναν προσκολλημένοι στο πυρηνικό δόγμα της χώρας, με νεότερους (έστω και αν διανύουν και οι τρεις την έβδομη δεκαετία της ζωής τους) και δη αφοσιωμένους ακολούθους του, πρόθυμους να ακολουθήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές μπορεί να κάνει μετά την ιστορική συνάντηση κορυφής.

Ο Κιμ ενδεχομένως να χρησιμοποιεί την επικείμενη σύνοδο «ως μοχλό απαλλαγής του από τα εσωτερικά γεράκια» σημειώνει στην «Guardian» ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Μιντάρο Ομπα. Ισως «η σύνοδος να είχε δημιουργήσει μια τέτοια απειλή για την εσωτερική του εξουσία που αισθάνθηκε ότι έπρεπε να προστατεύσει τον εαυτό του μετακινώντας κόσμο». «Ενδεχομένως να προκύψει από τη σύνοδο ένας οδικός χάρτης αποπυρηνικοποίησης και θα ήταν δύσκολο για τον Κιμ να έχει γύρω του γεράκια ενοχλημένα με την όποια εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος» προσυπογράφει ο Τσέονγκ Σέονγκ Τσανγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Σεγιόνγκ της Σεούλ.

Οι εσωτερικές εκκαθαρίσεις δεν είναι, άλλωστε, κάτι καινούργιο για τον Κιμ. Το 2013, είχε οδηγήσει τον θείο και δυνάμει αντίπαλό του Γιανγκ Σονγκ Θάεκ σε δίκη και εκτέλεση –λέγεται μάλιστα πως ο 68χρονος Κιμ Σου Τζιλ, ο νέος διοικητής του Γενικού Πολιτικού Γραφείου του στρατού, είχε παίξει ενεργό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, δολοφονήθηκε πέρυσι σε μια επιχείρηση ενορχηστρωμένη, όπως εκτιμάται, από την Πιονγκγιάνγκ. «Ολοι οι καινούργιοι είναι άνθρωποι του Κιμ Γιονγκ Ουν» σημειώνει ο Μάικλ Μάντεν, ένας ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας από τον ιστότοπο 38 North του Πανεπιστημίου John Hopkins. Και πέραν αυτού, είναι αξιωματούχοι που έχουν κάποια εμπειρία στην αλληλεπίδραση με ξένες αποστολές –ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς ο Κιμ επιδιώκει αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγέτες και αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Συρία. Μόλις χθες, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως η Ρωσία προσκάλεσε τον βορειοκορεάτη ηγέτη να επισκεφθεί τη χώρα, και ίσως να το πράξει στο πλαίσιο ενός οικονομικού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Βλαδιβοστόκ. «Θα υπάρξει πολλή ξένη αλληλεπίδραση και οι τύποι αυτοί ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται» επιμένει ο Μάντεν.