Επιφορτισμένα με την φύλαξη του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου είναι από την Τρίτη ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ύστερα από σχετική εντολή του ΝΑΤΟ. Στα νέα τους καθήκοντα, τα πολεμικά αεροσκάφη θα συνεπικουρούνται και από ιταλικά. 

Το Μαυροβούνιο δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία και την προστασία του εναέριου χώρου της έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ. Τα ελληνικά και τα ιταλικά μαχητικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης εικονικής αναχαίτισης «εχθρικού αεροσκάφους» που έκαναν την Τρίτη, πραγματοποίησαν στη συνέχεια πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, κάτι που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για να ενισχυθεί το συναίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

 «Από σήμερα ο εναέριος χώρος πάνω από την ξηρά και την θάλασσα της χώρα μας θα είναι ασφαλής. Ευχαριστώ το ΝΑΤΟ αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Ιταλία που συνδράμουν σ αυτό και που δέχτηκαν να αποτελέσουν την ασπίδα προστασίας του ουρανού μας» δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ του Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, υποδεχόμενος του Έλληνες και Ιταλούς πιλότους στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα. Ο κ. Μπόσκοβιτς επισήμανε ότι με την εφαρμογή της αποστολής αυτής αρχίζουν να φαίνονται τα άμεσα οφέλη για το Μαυροβούνιο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

  Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2017 προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας, με την οποία παραδοσιακά διατηρούσε στενές σχέσεις. Η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει παράλογη και μη συνετή την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι «επιφυλάσσεται στο μέλλον να λάβει αποφάσεις για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».