«Αν ο Λερόι Σανέ δεν είναι τόσο καλός για τη γερμανική ομάδα που θα πάει στο Μουντιάλ, τότε δώστε από τώρα το τρόπαιο στους Γερμανούς».

Ο δημοσιογράφος του ESPN Ντέιβιντ Μούνι όπως και πολλοί ακόμα δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως ο κορυφαίος νέος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ, ένας από τους πέντε ποδοσφαιριστές που είχε διψήφιο αριθμό γκολ (14) και ασίστ (15), ο ταχύτερος των αγγλικών γηπέδων (35,48 χλμ./ώρα) δεν χωρά στη Μάνσαφτ που θα υπερασπιστεί τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα ρωσικά γήπεδα.

Η απόφαση του Λεβ να αποκλείσει τον 22χρονο Σανέ και ακόμα τρεις παίκτες ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Νοσατέλ (CIES) ανακοίνωσε πως ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι είναι ο 13ος πιο ακριβός ποδοσφαιριστής του κόσμου και φυσικά ο πιο ακριβός Γερμανός, με την αξία του να φτάνει τα 152,2 εκατ. ευρώ.

Η εφημερίδα «Βελτ» σημείωσε το παραπάνω στοιχείο στον τίτλο του άρθρου της, ωστόσο δικαιολόγησε τον Λεβ αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς λόγους του αποκλεισμού του παίκτη.

Ο Σανέ είχε συμπεριληφθεί στην αποστολή της Γερμανίας στο τελευταίο Euro και τότε η απόφαση του Λεβ είχε χαρακτηριστεί έκπληξη. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής ωστόσο δεν δικαίωσε την επιλογή του προπονητή του, καθώς στις προπονήσεις ήταν ιδιαίτερα χαλαρός, γεγονός που εξόργισε τον Λεβ που του έδωσε μόλις 11 λεπτά χρόνο συμμετοχής.

Πέρυσι ο Λεβ του ζήτησε να αγωνιστεί στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών αλλά ο παίκτης προτίμησε να κάνει επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα.

Στην πρόσφατη φιλική ήττα από τη Βραζιλία (1-0) στο Βερολίνο, ο Τόνι Κρος άσκησε σκληρή κριτική στον Σανέ για τον τρόπο που αγωνίστηκε.

Το αποκορύφωμα ήρθε στο τελευταίο ματς με την Αυστρία όπου επέδειξε αγωνιστική απειθαρχία εκνευρίζοντας τον Μάνουελ Νόιερ. Μετά το ματς ο τελευταίος του έκανε συστάσεις στα αποδυτήρια γιατί δεν αμυνόταν και άφηνε τεράστια κενά από την πλευρά του.

Οι άλλοι κομμένοι

Ο Λεβ ωστόσο προσπάθησε να προφυλάξει τον παίκτη του αντιλαμβανόμενος πως ο Σανέ έχει πολλά να προσφέρει στο μέλλον. «Ο Λερόι έχει σπουδαίο ταλέντο, αναμφισβήτητα και θα επιστρέψει σύντομα. Θα δουλέψουμε μαζί του από τον Σεπτέμβριο, αλλά ίσως να μην είχε φτάσει ακόμα στο επίπεδο να παίξει στην εθνική ομάδα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο Λερόι συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά».

Ο Λεβ έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στον Σανέ και τον άσο της Λεβερκούζεν Τζούλιαν Μπραντ για την αριστερή πλευρά και φυσικά προτίμησε τον δεύτερο γιατί, όπως είπε, είναι πιο δυνατός. «Επρεπε να πάρουμε μια απόφαση γιατί η ομάδα πρέπει να είναι ισορροπημένη και η απόφαση ήταν δύσκολη».

Εκτός του Σανέ, ο Λεβ έβγαλε από το αεροπλάνο για τη Ρωσία, όπως ο ίδιος είπε, τους Νιλς Πέτερσεν, Γιόναθαν Τα και Μπερντ Λένο.

Φυσικά συμπεριέλαβε τον Μάνουελ Νόιερ παρά το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα φιλικό παιχνίδι (με την Αυστρία) τους οκτώ τελευταίους μήνες. Αντιλαμβανόμενος το παράδοξο της κλήσης του, ο τερματοφύλακας της Μπάγερν απολογήθηκε προσωπικά στον Μπερντ Λένο που τέθηκε εκτός αποστολής.

Ο Νόιερ, που ήταν λαλίστατος σε σχέση με άλλες φορές, σημείωσε μεταξύ άλλων πως όλοι οι παίκτες ξεκινούν από το μηδέν στο Μουντιάλ, πως το ρίσκο που υπάρχει για τον τραυματισμό του είναι το ίδιο με τους υπόλοιπους παίκτες, ενώ δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στην ένταση των αγώνων.

Με τις αποφάσεις του ο Γιόακιμ Λεβ ανέβασε πολύ ψηλά το προσωπικό του στοίχημα και αν αποτύχει η χασούρα θα είναι μεγάλη.