Νέο κύκλο έντασης στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας τροφοδοτεί η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι τέσσερις από τους οκτώ εκζητούμενους τούρκους αξιωματικούς λόγω της παρέλευσης του 18μήνου –το ανώτατο όριο κράτησης που ορίζει η ελληνική Δικαιοσύνη. Αμεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει πολλά πραξικοπήματα και θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους οκτώ πραξικοπηματίες» ανέφερε οργίλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, κάνοντας λόγο για «πολιτική κατεύθυνση» στην απόφαση. Προχώρησε, δε, σε βαρείς χαρακτηρισμούς για τον έλληνα Πρωθυπουργό: «Η Ελλάδα προστατεύει και υποστηρίζει πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, γκιουλενιστές. Θεωρήσαμε ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός», ήταν το εμπρηστικό σχόλιό του. Ο Μποζντάγ εξαπέλυσε απειλές και εναντίον των 8, τονίζοντας πως «είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη».

Το περιεχόμενο των δηλώσεων Μποζνταγ χαρακτήρισε «ανάξιο κι απαράδεκτο» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας παράλληλα ότι «η μόνη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να λειτουργήσει το κράτος δικαίου».

ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΦΥΛΑΞΗ. Η απελευθέρωση των οκτώ αξιωματικών έγινε χθες πρώτο θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έκαναν λόγο για «σκάνδαλο». Σημειώνεται ότι οι εκζητούμενοι αξιωματικοί, που αιτήθηκαν πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, διαμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης παρακολούθησης, καθώς υπάρχει φόβος πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα επιχειρήσουν την απαγωγή τους. Τον περασμένο Απρίλιο οι τουρκικές Αρχές δήλωναν πως έχουν «συλλάβει» 80 άτομα με επιχειρήσεις σε ξένες χώρες.